Zelfliefde vergroten: handige kennis en oefeningen

Zelfliefde vergroten: waarom dat zo belangrijk is

Zelfliefde is niet iets wat iedereen automatisch heeft. Veel mensen die zichzelf in de spiegel aankijken, zien vooral dingen die ze niet leuk vinden aan zichzelf. Ze zien niet dat ze iemand zijn om van te houden. Ze kunnen niet uitspreken dat ze van zichzelf of hun lichaam houden. Doordat er stoornissen bestaan zoals narcisme, wordt zelfliefde door sommige mensen zelfs gezien als iets wat moreel onjuist is. Dat klopt niet!

Zelfliefde is juist zeer essentieel voor het hebben van een moraal en het is goed om een alternatief beeld te hebben van jezelf. Een beeld dat je een reden geeft om jezelf te leren kennen, om goed voor jezelf te zorgen en om je moreel goed te gedragen[1].

Aristoteles zei dat hoeveel jij van een ander kunt houden afhangt van hoeveel je van jezelf houdt[2]. En zo is het ook. Zelfliefde kun je zien als de basis van de liefde die jij te geven hebt. Hoe meer jij van jezelf houdt, hoe meer je van een ander kunt houden. Hoe meer zelfkennis (en quantumkennis) je vergaart, hoe meer je van jezelf leert te houden, omdat dit het waardevolste in het leven is.

MultiLaw van zelfliefde?

Deze wet zegt dat alles uit dezelfde bron, informatiegolven en bewegende liefdevolle energie en informatie bestaat. Deze MultiLaw wil zeggen dat alles wat je aan jezelf geeft, je als een boemerang terugkrijgt. Dit komt omdat energie magnetisch werkt en jijzelf de kern bent die deze energie regeert en kan versterken.

Alles is met elkaar verbonden. Elke actie die je onderneemt zal boven je persoonlijkheid en je lichaam uitstijgen. Elke actie (denk aan een handeling, intentie of een gedachte) die jij onderneemt, beroert en beïnvloedt je gehele lichaam en zijn, maar ook je omgeving.

En jijzelf bent degene die dit regeert en belichaamt en de enige die hier controle over kan hebben. Er zijn elementen die echte zelfliefde in de weg staan. Dat zijn: je identiteit, slechte gewoonten, naar buiten gericht zijn, geloof over jezelf en bepaalde belemmerende overtuigingen of zelfdestructief gedrag (jezelf wegcijferen of niet belangrijk genoeg vinden), en ego.

Wat is zelfliefde nog meer?

Zelfliefde is het principe dat liefde er is om het goede te zien in jezelf en in anderen. Het gaat om vriendelijkheid, eerbied en compassie naar jezelf en is zeer essentieel voor het lichaam. Zelfrespect en zelfwaardering zijn belangrijke waarden. Ik noem het ook wel verliefd zijn op jezelf.

Zelfliefde is de wil om goed te doen en goede dingen voor jezelf te doen. Het gaat om ja zeggen tegen jezelf, jezelf volledig te accepteren, precies zoals je bent. Inclusief de minder leuke kanten van jezelf. Zelfliefde zorgt ervoor dat jij gaat doen wat goed voelt, waardoor je een gevoel van compleet zijn krijgt. Dit betekent dus niet dat je een zak patat leeg eet, omdat dat goed voelt, want dat zorgt niet voor dat gevoel van compleet zijn. Doordat je de zak patat leeg eet heb je een tijdelijk genot, vaak voel je je daarna minder lekker, of misschien zelfs schuldig. Hier ga ik een andere keer verder op in.

Het betekent juist dat je voor die gezonde optie kiest, zoals een lekkere appel, want dan voel je je goed. Door de lekkere smaak van de appel en doordat je weet dat je iets doet dat goed is voor je gezondheid en huid. Iedere gezonde handeling die je voor je lichaam verricht, is in feite een daad van zelfliefde.

Elke keuze die je maakt voor jezelf, heeft consequenties voor je lichaam, zoals je hierboven leest. Maar het werkt veel dieper door. Het leven geeft je namelijk wat jij jezelf geeft. Hieruit kan je concluderen dat hoe meer je van jezelf en lichaam houdt, hoe meer goede dingen jouw kant op zullen komen.

Mijn ervaring met luisteren naar jezelf

Echt van je lichaam houden is vaak het moeilijkst. Vooral het luisteren naar je lichaam en intuïtie is lastig, en daar dan naar handelen. Echter, als dit je lukt, is dit je sterkste schakel. Dit is bij mij een rode draad in mijn leven geweest. In het verleden is er reuma bij mij geconstateerd en ik had pijn van de ontstekingen in mijn lichaam. Het luisteren naar symptomen van het lichaam en veranderingen aanbrengen in gewoontes om de schreeuw (aandacht die het lichaam vraagt) te beantwoorden, moest ik leren. Het was wel belangrijk, zodat er heling kon ontstaan.

Het luisteren naar jezelf omvat veel meer dan dat. Het gaat ook om nadenken over wat jij wilt en handelen naar wat jij gelooft en waar jij voor staat. En niet naar wat je omgeving van je verlangt! Het gaat om het lef hebben om helemaal jezelf te zijn, bij jezelf en je eigen waarden te blijven en niet met de kudde mee te gaan.

Voeding en zelfliefde

Quantum toont aan dat alles energetisch en zuiver is. Plantaardige voeding is levendig en bevat qua voeding de hoogste trillingen, vezels, enzymen, mineralen, vitaminen. Denk hierbij aan: noten, groenten, knollen, fruit, zaden en pitten, volkoren granen en peulvruchten. Het is logisch dat dit je het dichtst bij je quantumzelf, je creatievermogen en kracht brengt en houdt. Ook wordt het zelfhelingsvermogen in gang gezet. Overige voeding is allemaal bewerkt en heeft een verzurend en chemisch effect op het lichaam. Dit betekent dat je ongezonde bacteriën in de darmen voedt, waardoor vervolgens weer ziekten kunnen ontstaan. Later komt er een artikel waarin ik daar dieper op inga.

Je lichaam met gezonde, volwaardige voeding voeden is een machtige daad die aangeeft dat jij jezelf op waarde kunt schatten. Het getuigt van zelfliefde.

Een kleine opsomming van enkele daden die van liefde voor jezelf/ het lichaam getuigen:

 • Respect en rekening houden met het lichaam
 • Het lichaam goed verzorgen
 • Nee zeggen als iets niet goed voelt
 • Tijd en ruimte pakken voor jezelf
 • Het lichaam voeden met volwaardig voedsel
 • Veel bewegen (ikzelf fiets veel, fitness minimaal twee tot drie keer per week en pak regelmatig een sauna). Het lichaam is tenslotte gemaakt om te bewegen en niet om stil te zitten. Dan verstijft het alleen maar, tegelijkertijd verstijft het leven.
 • Jezelf continu vergeven, en het lichaam vergeven.
 • De allerbeste relatie aangaan met je lichaam.
 • Dankbaarheid tonen voor je gezondheid.
 • Mediteren.

Houd van jezelf als van een vriend

Liefde voor een vriend, die vriend het beste gunnen en hem/haar daarmee helpen, kun je op die manier naar jezelf richten. Je kunt jezelf ook zien als een vriend, ofwel je beste maatje. Als iemand die jij het beste gunt en iemand die je helpt[1].

Het gaat er ook om dat je jezelf op de lange termijn het beste gunt en dat je kunt houden waarvan je houdt. Dus als jij iets leuk vindt om te doen, dan is dat oké om het te doen, omdat je zelfliefde voelt.

Een gebrek aan zelfliefde kan je herkennen aan niet goed voor jezelf zorgen, of dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen. Of aan jezelf wegcijferen.

De dingen om van te genieten, zoals het ontdekken van de wereld om iets te vinden om van te houden, die vind je pas als je voldoende vertrouwen in jezelf hebt als veilige haven. Het vertrouwen dat als het misgaat, jij thuis of bij jezelf even kunt kalmeren en opnieuw kunt bedenken hoe je iets aanpakt en kunt creëren.

Deze functie hadden je ouders toen je opgroeide en bij voldoende ontwikkeling van zelfliefde heb jij voldoende vertrouwen in jezelf, waardoor het mogelijk wordt om eropuit te gaan om de dingen te vinden die jij nodig hebt in het leven (bron 3).

Zelfliefde ontwikkelen

Als je het op dit moment lastig vindt om jezelf het beste te gunnen, is het van belang om zelfliefde te ontwikkelen. Kun jij jezelf niet zien als iemand die je als beste vriend(in) kan behandelen? Dan zijn er stappen te zetten!

Wat je ziet in de omschrijving van zelfliefde, is dat jij jezelf wat mag gunnen. Geef jij jezelf bijvoorbeeld de voeding die goed voor je is? Werk je aan zaken die jij belangrijk vindt en waarvan je blij wordt als je ze hebt gedaan? Kan jij lachen met jezelf en goed alleen zijn? Kan jij je lichaam liefkozen? Vind jij jezelf leuk?

Zoals je ziet is voor zelfliefde ook volharding en discipline nodig. Je wilt uiteindelijk ook op de lange termijn het beste voor jezelf.

Om zelfliefde te ontwikkelen, is het in eerste instantie handig om een ideaalbeeld te hebben van hoe jij wilt zijn. Hoe zou je willen zijn als je bevriend moet raken met jezelf? Hoe zou jij zijn als jij je eigen rolmodel bent?

Vervolgens kun je bedenken wat je moet doen om aan dit beeld te voldoen. Je kunt experimenteren met oefeningen om te zien waar jij blij van wordt en waarvan jij het gevoel krijgt dat je iets goeds voor jezelf hebt gedaan. Dagelijks stappen zetten om naar dat beeld toe te werken, zorgt voor meer zelfliefde.

Zelfliefde oefeningen

Een goede oefening voor het krijgen van meer zelfliefde en zelfwaardering is om dagelijks op te schrijven waar jij jezelf dankbaar voor bent. Zo kun je het volgende bijvoorbeeld opschrijven:

 • Ik dank mezelf voor het gezonde eten van vandaag.
 • Ik dank mezelf voor de leuke kleding die ik heb aangetrokken.
 • Ik dank mezelf voor het lezen van dat interessante leerzame boek.
 • Ik dank mezelf voor de wandeling die ik tijdens de lunch heb gemaakt.
 • Ik dank mezelf omdat ik mijn lichaam vreugdevol laat bewegen.
 • Ik dank mezelf omdat ik steeds bewuster word van mijn lichaam en het leven.
 • Ik ben dankbaar omdat ik heb besloten om mezelf lief te hebben.
 • Ik ben dankbaar omdat ik nu mezelf en het lichaam serieus neem.
 • Ik ben dankbaar omdat ik nu de verantwoordelijkheid neem voor mijn lichaam.

Dit kun je zelf nog verder aanvullen.

Daarnaast is spiegelwerk een krachtige oefening. Kijk jezelf aan, diep in de ogen. Wat voel je dan? Kan jij zonder twijfel tegen jezelf zeggen: ‘Ik houd echt van jou’?

Echt van jezelf houden en dit ook tot uiting laten komen in je handelen, brengt met zich mee dat het leven je precies zal geven wat jij jezelf geeft. Dus je zult ervaren dat je steeds meer positieve ervaringen zult hebben en het leven je steeds meer gebeurtenissen brengt die overeenkomen met je wensen. Je zult ook merken dat met meer zelfliefde je meer positieve energie in je leven brengt. Je communiceert dan kwalitatief beter met het quantumveld en de MultiLaws zullen voor je werken om dat ideale beeld dat je wilt bereiken in je leven voor elkaar te krijgen.

Wil je meer weten koop dan het boek Miljonair in Geluk. Of neem vrijblijvend contact met me op.


[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s10677-005-9001-7

[2] https://observatorio.campus-virtual.org/uploads/13636_Gallagher_AP1999_Thomas.pdf

[3] http://media.philosophy.ox.ac.uk/assets/pdf_file/0007/30103/Self-Love_and_Prac_R_copy.pdf

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10911359.2019.1630345

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ijzersterke wetten voor een succes-mindset

‘MultiLaws', kom in je quantumkracht​

Twee of vierdaagse high level persoonlijke coaching

Snelle verandering om innerlijke rust, (zelf)vertrouwen en succes te bereiken, op welk gebied dan ook! Dit kan met het VIP arrangement. Deze multifunctionele wetten en brein technieken, helpen je om je innerlijke kracht en mindset te versterken om op die manier eenvoudiger en energieker meer succes te behalen.

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

Januari 2023 Aruba

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 december 2022 in Malaga, Spanje

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

10 en 11 september 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 juni 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Oktober 2022, Malaga Spanje

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Juni 2022 in Eindhoven

Inschrijven webinar

Cursus Zelfregie met Quantum-Hypnose-NLP

1 en 4 april 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

‘DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

4, 5 en 6 februari 2022 in Leiden

Inschrijven webinar

"Goede voornemens waarmaken"

Dinsdag 11 januari 2022 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"Leef vanuit quantumsrust"

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"De gezonde slanke leefwijze"

Dinsdag 14 december 2021 van 19.30 tot 21.30