Plantaardig eten: voordelig voor lichaam en geest

De MultiLaws van volwaardige voeding. Zeg gerust: plantaardige voeding. Het multifunctionele aspect van deze wet is dat ook deze wet op meerdere vlakken van je leven effect sorteert.

Je bent geen uitzondering meer als je kiest voor een vegan maaltijd. Steeds meer mensen zijn vegan en focussen op plantaardige voeding. Wanneer je vegan bent, eet je niets dat van dieren komt, zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Je eet dus geen dierlijke eiwitten. In plaats daarvan eet je veel groente, fruit, knollen, zaden, zetmeel en noten. Als je dit zo leest, lijkt het alsof er weinig overblijft, maar het zal je verbazen hoeveel soorten groenten, peulvruchten, fruit, knollen en noten, pitten en zaden er zijn, waardoor je nog steeds lekker kunt eten en een voldaan gevoel kunt hebben. Er zijn overigens heerlijke recepten te vinden op internet, je hoeft echt niets tekort te komen.

Van nature ben ik slank en tenger gebouwd, dus om niet te mager te worden, eet ik bijna dagelijks twee of drie bananen en veel zetmeel, knollen en zoete aardappel. Ook doe ik aan fitness en beweeg ik dagelijks. Ik geloof erin dat als je gezond eet en goed voor je lichaam zorgt, je vanzelf op je ideale gewicht blijft. Welk gewicht dat is, is voor iedereen anders.

In dit artikel ga ik dieper in op de voordelen van plantaardig eten. Zelf eet ik ook veel plantaardig voedsel en voor mij heeft het onder andere gezondheid, kracht en rust opgeleverd. In eerste instantie ging ik letten op mijn voeding, ik zocht uit wat voeding precies bewerkstelligt in het lichaam en wat het deed voor mijn gezondheid.

Wat is plantaardig eten?

Plantaardig eten gaat over het eten van groente, fruit en noten. Je mag dit nog steeds koken, bakken en stomen. Het is niet alsof je alles alleen nog maar rauw mag eten. Er zijn mensen die het houden bij rauw eten. Ikzelf eet ook rauwe groenten, maar ik stoom en bak het ook.

Als je je gaat focussen op plantaardig eten, dan kom je erachter hoeveel variatie er is in de groente die je kunt eten en hoeveel smaken groente kan hebben. Van bitter tot zoet en van zuur tot pittig: het kan werkelijk alle kanten opgaan.

Daarnaast zijn er ook heel veel groenten en andere plantaardige voeding die ervoor zorgen dat je toch dat goede gevulde gevoel krijgt dat vlees je ook kan geven. Bonen zijn een goed voorbeeld (vandaar die vegan burgers met boontjes), net als noten. Dit is ook waarom een volledig plantaardige taart vaak een bodem van verkruimelde nootjes heeft. Hmmm, lekker smullen! Zelf ben ik gek op bonenschotel, met uitjes en knoflook, deze maak ik minimaal één keer in de week.

Voordelen van plantaardig eten

Plantaardig eten heeft allerlei voordelen. Dit komt omdat je met plantaardige voeding dichter bij de natuur staat. Dan gaat het wel om plantaardige, onbewerkte voeding. Veel vegan burgers zijn bijvoorbeeld door allerlei chemische processen heen gegaan, dus die tellen eigenlijk niet mee in dit verhaal.

Door dicht bij de natuur te blijven zorg je ervoor dat je lichaam de voedingstoffen krijgt die de oermens ook kreeg. De jagers en verzamelaars konden ook heel goed langdurig leven op plantaardige voeding (soms valt er gewoon even wat minder te jagen).

Volg de natuur en de natuur volgt jou

Een gevolgtrekking van volwaardige voeding is dat plantaardig, onbewerkt en biologisch voedsel jou het dichtst bij je natuurlijke staat brengt. Je lichaam is namelijk levende energie (een levende entiteit). Zo ook plantaardige voeding: alles wat uit de aarde komt, is levende en groeiende en hoog vibrerende energie. Hieruit kan je concluderen dat je sneller verschuift naar je quantum-zelf (innerlijke kracht).

Als je plantaardige voeding eet, word je scherper, je zintuigen werken beter, je voelt je lekkerder in je lichaam.

Bewerkt, zwaar voedsel beïnvloedt je creatiekracht. Als je bewerkt voedsel vervangt door plantaardig voedsel, verbetert je creatiekracht snel. Door plantaardige voeding werkt je intuïtie (een impuls van je uitgebreide zelf/het quantumveld) krachtiger.

Daarom is vers eten zeer belangrijk. Een bijkomstig en gunstig voordeel is dat deze levenswijze jou op jouw ideale gewicht gaat brengen. Geweldig: jij hoeft nooit meer op een dieet!

En dat dicht bij de natuur staan, dat zorgt er ook voor dat je dicht bij jezelf, je authentieke zelf, blijft staan. Ook word je niet beïnvloed door allerlei chemische producten die ervoor zorgen dat je toch nog honger hebt, terwijl je al gegeten hebt (echt een probleem bij sommige fastfood ketens!).

Fysieke voordelen van plantaardig eten

Plantaardig voedsel is goed voor je immuunsysteem en darmflora. Tachtig procent van je immuunsysteem bevindt zich immers in je darmen.

Zelf ben ik zo’n vijfentwintig jaar geleden begonnen om me te verdiepen in voeding. Ik at nog wel vissoorten en nam heel af en toe zuivel (in de cappuccino…). Ja, dat is een tijd mijn valkuil geweest.

Destijds heb ik toen het roer omgegooid en ben ik mij gaan verdiepen in het lichaam, de geest en, ook zeer belangrijk, het leven. Ik wilde per se weten waarom het lichaam, dat nota bene een zelfhelend vermogen in zich heeft (denk aan wondjes die vanzelf genezen), bij mij niet op die manier werkte en waarom ik alles zo zwaar vond in het leven.

Zware reuma beperkte mij in het leven toen ik nog jong was. Er was een tijd dat ik zelfs door mijn lieve zus gedoucht moest worden, omdat ik dat zelf niet meer kon. Onze moeder was helaas al vroegtijdig overleden, ik woonde alleen en wilde niet opgenomen worden in het ziekenhuis, ondanks het advies van mijn huisarts. Terwijl ik, zittend op een kruk, door mijn zus Mirjam gewassen werd (waar ik overigens nog intens dankbaar voor ben), kreeg ik een scherp inzicht: dit gaat mij echt niet gebeuren en dit past niet bij mij. Vanuit deze overtuiging heb ik mezelf in mijn kracht gegooid en ben ik gaan experimenteren met mezelf op mentaal en lichamelijk niveau. Weliswaar met vallen en weer opstaan heb ik er alles aan gedaan om het maximale in te zetten voor genezing. Het lukte. Jaren heb ik geen last meer gehad van deze ziekte.

Hierdoor heb ik de tijd en rust gevonden om me te verdiepen in menszijn, het brein, het lichaam en in het verenigd veld. Dat doe ik nu al ruim twintig jaar. Hieruit zijn de MultiLaws ontstaan en momenteel is het mijn levensmissie om mensen op zakelijk en persoonlijk vlak verder te helpen.

Duidelijk is overigens dat reuma ontstaat door verzuring van het lichaam, een tekort aan enzymen en vezels. Zoals Cliff Paddison het mooi omschrijft: “Een overgroei aan ongewenste microwormen, zoals slechte bacteriën, gist en ga zo maar door.” Hierdoor ontstaat een lekkende darm. Dit betekent dat gaten in de darmwand ontstaan. Door deze perforaties in de darmwand kunnen grote, vreemde eiwitten in de bloedbaan terechtkomen en kort gezegd: deze veroorzaken de ontstekingen in de gewrichten.

Graag deel ik een stukje tekst uit mijn boek Miljonair in Geluk:

‘Het lichaam bestaat uit pure levensenergie en daaraan gerelateerde informatie. Het is volledig verbonden en synchroon afgesteld op het quantumveld oftewel het universum. Het wereld natuursysteem is hetzelfde systeem wat in ons hele lichaam circuleert. Het lichaam verwerkt gegevens en voeding bijna onmiddellijk en het universum zal daarom direct gelijktijdig dezelfde informatie van het lichaam, die een rol speelt bij het creëren en organiseren van gewenste gebeurtenissen in het leven, op dezelfde waarde inschatten. Verbazingwekkend zijn in dit verband de navolgende herhalende en zich steeds opnieuw manifesterende ontdekkingen: hoe beter jij voor jezelf en lichaam zorgt hoe beter het leven voor jou zorgt!

Het lichaam functioneert identiek aan de biologische processen zoals in andere scheppingen van de natuur en heeft daarom van nature een zelfhelend en regulerend vermogen. Hieruit kan je concluderen dat al het voedsel dat in de natuur groeit voor ons mensen het gezondst is en daarmee ondersteunend en volledig bijdraagt aan ons geluk, schoonheid, gezondheid en groeimogelijkheden. Ofwel, volg de natuur en de natuur zal jou volgen.’

Door onder andere meer plantaardig te eten kon ik dus helemaal mezelf zijn en vele jaren zijn de ontstekingen weggebleven, alhoewel het één keer heftig is teruggekomen. Het was midden in de coronaperiode. Ik had stress, bewoog een tijdje te weinig, mediteerde een stuk minder en was de verbinding met mezelf kwijtgeraakt. Ik wist toen precies wat ik moest aanscherpen in mijn levensstijl qua voeding, rust en darmflora en ging daar direct weer mee aan de slag, wat een positief effect sorteerde. We hebben deze kracht allemaal om in te zetten voor genezing!

Darmen spelen een ontzettend belangrijke rol in ons immuunsysteem. Tachtig procent van je immuunsysteem zit in je darmen. Daarom noemen wetenschappers de darmen ook wel ‘het tweede brein’.

Heel veel gezondheidsklachten zijn terug te leiden naar een ongezonde darmflora. Plantaardig eten zorgt voor een darmflora met goede bacteriën voor je gezondheid en kan daarom al veel gezondheidsklachten (zoals die ik had) verwijderen of verminderen[2]. Goede bacteriën zijn verliefd op vezels, vooral vezels uit bladgroenten, dit veroorzaakt een natuurlijke groei en hierdoor zullen de goede bacteriën zich vermenigvuldigen. Dagelijks eet ik sla bij elke maaltijd! Regelmatig spoel ik mijn mond overigens ook met kokosolie, wat goed is voor het ontgiften van het lichaam. Hier ga ik een andere keer dieper op in.

Door het nuttigen van chemische en verpakte voeding, dierlijk en bewerkt voedsel ontstaat een omgeving waarin ziekteverwekkers goed kunnen gedijen. Deze voeden namelijk de slechte darmbacteriën, en daardoor zullen ziekten ontstaan. Het leuke is: binnen vijf dagen kun je je darmflora al sterk verbeteren! Ook als je geen grote omslag wil maken is dit mogelijk, deze omslag krijg je al door het volgen van een vegetarisch dieet. Dan mag je nog wel melkproducten en eieren eten. Ook dan zal je het positieve effect op de darmflora snel merken.

Andere voordelen zijn onder andere:

  • Het sterk verminderen van algehele ontstekingswaarden
  • Betere stofwisseling
  • Veel minder hart- en vaatziekten
  • Lagere kans op vroegtijdig overlijden
  • Lagere bloedsuikerwaarden (= lagere kans op diabetes type II)
  • Lager cholesterol
  • Gevoeliger voor insuline (= minder insuline spuiten als je al diabetes type II hebt)

Mentale voordelen van plantaardig eten

Belangrijk om het lichaam terug te brengen naar gezondheid is dat je ook aandacht hebt voor je mentale gezondheid. Dit kan door middel van affirmaties, visualisaties, tapping en meditatie, maar plantaardig eten op zich kan ook al veel doen voor je mentale gezondheid. Het helpt je om je authentieke zelf te zijn of gedrag te creëren dat overeenkomt met je gewenste identiteit.

Volgens een meta-analyse zijn er ook aanwijzingen dat een plantaardig dieet (hoewel ik het liever een levensstijl noem in plaats van een dieet) helpt om stress, angsten en depressieve klachten effectief te verminderen (bron 2). Er zijn ook aanwijzingen dat deze levensstijl bij vrouwen stemmingswisselingen tegen kan gaan.

Daarnaast zal het de manier waarop neurotransmitters reageren veranderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat jij je sneller voldaan gaat voelen dan toen je nog vlees at (bron 2). Tevens zal je smaak, na het aantal weken nuttigen van plantaardig voedsel, positief veranderen en het lichaam zal steeds meer verlangen naar plantaardig voedsel. Verder krijg je ook meer tryptofaan in je systeem, wat goed is voor de aanmaak van serotonine, het stofje waardoor jij je gelukkig voelt. Dit is goed voor je welzijn en zelfs voor het hebben van gezondere gedachten[3].

Last but not least. Plantaardig voedsel eten heeft een positief effect op het bestrijden van dierenleed en het tegengaan van klimaatverandering, dus je support hiermee ook Moeder Aarde.

Wil jij ook gezondere gedachten, meer jezelf zijn en het leven creëren dat je wenst? Kijk eens naar wat plantaardig eten voor je kan doen!

Neem contact met me op als jij jouw (zaken)leven wilt veranderen.

Warme groet,

Petra van den Berg

[1] https://www.paddisonprogram.com/wp-content/uploads/2016/11/Guide-For-Rheumatologists-Version-1.0.pdf

[2] https://www.nature.com/articles/s41398-019-0552-0

[3] https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2016/01000/Mood,_food,_and_cognition__role_of_tryptophan_and.11.aspx

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ijzersterke wetten voor een succes-mindset

‘MultiLaws', kom in je quantumkracht​

Twee of vierdaagse high level persoonlijke coaching

Snelle verandering om innerlijke rust, (zelf)vertrouwen en succes te bereiken, op welk gebied dan ook! Dit kan met het VIP arrangement. Deze multifunctionele wetten en brein technieken, helpen je om je innerlijke kracht en mindset te versterken om op die manier eenvoudiger en energieker meer succes te behalen.

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

Januari 2023 Aruba

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 december 2022 in Malaga, Spanje

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

10 en 11 september 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 juni 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Oktober 2022, Malaga Spanje

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Juni 2022 in Eindhoven

Inschrijven webinar

Cursus Zelfregie met Quantum-Hypnose-NLP

1 en 4 april 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

‘DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

4, 5 en 6 februari 2022 in Leiden

Inschrijven webinar

"Goede voornemens waarmaken"

Dinsdag 11 januari 2022 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"Leef vanuit quantumsrust"

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"De gezonde slanke leefwijze"

Dinsdag 14 december 2021 van 19.30 tot 21.30