Overtuigingen: Wat zijn het en welke invloed hebben ze op je leven

Overtuigingen zijn jouw ideeën over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Die overtuigingen ontstaan door indrukken die de wereld op jou heeft gemaakt[1]. Over het algemeen in de periode waarin je opgroeit. Die overtuigingen gaan over alle contexten in je leven. Je hebt ideeën over hoe families horen te werken, over hoe belangrijk werk voor je is, over vriendschappen, over geld, voeding en ga zo maar door. Emotioneel gezien voel je ook dat wat jouw overtuiging is klopt. Je overtuigingen bepalen wat juist of goed voelt voor jou om te doen.

Die overtuigingen hebben ook veel invloed op je. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat de overtuigingen die je hebt over werk invloed hebben op de voorkeuren die je hebt voor werk, wat je doet met je hulpbronnen en het werk dat van je wordt gevraagd en of dit van invloed is op conflicten tussen je werkleven en je privéleven en zelfs hoe rijk je wordt (bron 1).

Persoonlijke overtuigingen

Alle overtuigingen die je hebt zijn persoonlijk. Jij hebt immers een uniek leven. Zelfs je broers en zussen kunnen andere overtuigingen hebben, omdat ze een ander leven hebben geleid. Natuurlijk kan je wel wat overeenkomsten hebben, maar jouw ideeën over hoe de wereld werkt zijn meestal niet helemaal hetzelfde als ideeën die andere mensen hebben. Over bepaalde facetten van het leven, contexten, kan je natuurlijk wel hetzelfde denken.

Daarnaast kunnen je persoonlijke overtuigingen ook gaan over wat je gelooft over jezelf. Dit heeft weer invloed op je motivatie en wilskracht[2]. Als jij er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat jij oneindig veel wilskracht hebt, dan kan dit voorkomen dat je last krijgt van ego-uitputting. Het zorgt er in ieder geval voor dat je er minder last van hebt als het lastiger wordt om een bepaalde taak uit te voeren.

Belemmerende overtuigingen

Maar wanneer heb je dan wel last van ego-uitputting? Daar kan je last van krijgen als je last hebt van belemmerende overtuigingen. Een belemmerende overtuiging is bijvoorbeeld het idee “Ik kan het niet”. Als je dat denkt over iets, dan ga je het niet eens proberen voor elkaar te krijgen. Om succes te krijgen is het dus belangrijk om ten minste te denken “Ik kan het wel[3].

Maar belemmerende overtuigingen kunnen ook minder opvallend zijn. Misschien ben je heel stil in groepen omdat je ooit hebt geleerd dat het onbeleefd is om mensen te onderbreken, maar dat kan je kansen op je werk wel verminderen. Hiervan hoef je je niet eens bewust te zijn.

Als jij merkt dat je iets wilt doen, maar je doet het niet en je kunt eigenlijk niet goed aanwijzen waarom je dat gevoel hebt dat zegt “nee, niet doen” dan kan je last hebben van een onbewust belemmerende overtuiging.

In dat geval is het tijd om bij jezelf te onderzoeken waarom je altijd blokkeert in bepaalde situaties en welke levenservaring ervoor heeft gezorgd dat je dan iets niet doet.

Dit is iets waar een coach je mee kan helpen. Wil je meer weten over hoe dat dan werkt? Neem vrijblijvend contact met me op.

Tot gauw,

Petra.


[1] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/amr.2016.0410

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103112000509

[3] http://www.learningpartners.co.uk/sites/default/files/resources/Limiting%20Beliefs.pdf

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ijzersterke wetten voor een succes-mindset

‘MultiLaws', kom in je quantumkracht​

Twee of vierdaagse high level persoonlijke coaching

Snelle verandering om innerlijke rust, (zelf)vertrouwen en succes te bereiken, op welk gebied dan ook! Dit kan met het VIP arrangement. Deze multifunctionele wetten en brein technieken, helpen je om je innerlijke kracht en mindset te versterken om op die manier eenvoudiger en energieker meer succes te behalen.

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

Januari 2023 Aruba

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 december 2022 in Malaga, Spanje

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

10 en 11 september 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 juni 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Oktober 2022, Malaga Spanje

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Juni 2022 in Eindhoven

Inschrijven webinar

Cursus Zelfregie met Quantum-Hypnose-NLP

1 en 4 april 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

‘DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

4, 5 en 6 februari 2022 in Leiden

Inschrijven webinar

"Goede voornemens waarmaken"

Dinsdag 11 januari 2022 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"Leef vanuit quantumsrust"

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"De gezonde slanke leefwijze"

Dinsdag 14 december 2021 van 19.30 tot 21.30