Overtuigingen zijn jouw ideeën over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Die overtuigingen ontstaan door indrukken die de wereld op jou heeft gemaakt[1]. Over het algemeen in de periode waarin je opgroeit. Die overtuigingen gaan over alle contexten in je leven. Je hebt ideeën over hoe families horen te werken, over hoe belangrijk werk voor je is, over vriendschappen, over geld, voeding en ga zo maar door. Emotioneel gezien voel je ook dat wat jouw overtuiging is klopt. Je overtuigingen bepalen wat juist of goed voelt voor jou om te doen.
Die overtuigingen hebben ook veel invloed op je. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat de overtuigingen die je hebt over werk invloed hebben op de voorkeuren die je hebt voor werk, wat je doet met je hulpbronnen en het werk dat van je wordt gevraagd en of dit van invloed is op conflicten tussen je werkleven en je privéleven en zelfs hoe rijk je wordt (bron 1).
Persoonlijke overtuigingen
Alle overtuigingen die je hebt zijn persoonlijk. Jij hebt immers een uniek leven. Zelfs je broers en zussen kunnen andere overtuigingen hebben, omdat ze een ander leven hebben geleid. Natuurlijk kan je wel wat overeenkomsten hebben, maar jouw ideeën over hoe de wereld werkt zijn meestal niet helemaal hetzelfde als ideeën die andere mensen hebben. Over bepaalde facetten van het leven, contexten, kan je natuurlijk wel hetzelfde denken.
Daarnaast kunnen je persoonlijke overtuigingen ook gaan over wat je gelooft over jezelf. Dit heeft weer invloed op je motivatie en wilskracht[2]. Als jij er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat jij oneindig veel wilskracht hebt, dan kan dit voorkomen dat je last krijgt van ego-uitputting. Het zorgt er in ieder geval voor dat je er minder last van hebt als het lastiger wordt om een bepaalde taak uit te voeren.
Belemmerende overtuigingen
Maar wanneer heb je dan wel last van ego-uitputting? Daar kan je last van krijgen als je last hebt van belemmerende overtuigingen. Een belemmerende overtuiging is bijvoorbeeld het idee “Ik kan het niet”. Als je dat denkt over iets, dan ga je het niet eens proberen voor elkaar te krijgen. Om succes te krijgen is het dus belangrijk om ten minste te denken “Ik kan het wel”[3].
Maar belemmerende overtuigingen kunnen ook minder opvallend zijn. Misschien ben je heel stil in groepen omdat je ooit hebt geleerd dat het onbeleefd is om mensen te onderbreken, maar dat kan je kansen op je werk wel verminderen. Hiervan hoef je je niet eens bewust te zijn.
Als jij merkt dat je iets wilt doen, maar je doet het niet en je kunt eigenlijk niet goed aanwijzen waarom je dat gevoel hebt dat zegt “nee, niet doen” dan kan je last hebben van een onbewust belemmerende overtuiging.
In dat geval is het tijd om bij jezelf te onderzoeken waarom je altijd blokkeert in bepaalde situaties en welke levenservaring ervoor heeft gezorgd dat je dan iets niet doet.
Dit is iets waar een coach je mee kan helpen. Wil je meer weten over hoe dat dan werkt? Neem vrijblijvend contact met me op.
Tot gauw,
Petra.
[1] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/amr.2016.0410
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103112000509
[3] http://www.learningpartners.co.uk/sites/default/files/resources/Limiting%20Beliefs.pdf