MultiLaw van gedragsverandering.
Iedereen gedraagt zich op een bepaalde manier en dat gedrag heeft allerlei gevolgen. Hoe bewuster jij je bent van je gedrag, hoe effectiever hiermee aan de slag kunt gaan. Lees in dit blog meer over gedrag en invloed van gedrag op jezelf, je leven en op andere mensen.
Het multifunctionele aspect van deze wet is dat het gedrag mede vertoont wie jij bent en daarmee trek je overeenkomstige situaties aan. Dat wil zeggen dat deze wet wederom een zelfversterkend effect heeft, omdat alles vanuit één veld weerspiegelt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je biologie, je neurocircuits, je gedrag, gedachten en vooral heel belangrijk: je overtuigingen.
Dit betekent dat gedragsverandering op meerdere gebieden van je leven effectief doorwerkt, omdat het lichaam, de geest en het leven één eenheid is. Tevens toont de kwantumfysica en wetenschap aan dat het leven, door jouw gedragsverandering, precies geeft wat overeenkomt en aansluit bij jouw nieuwe gedrag. Dit komt mede voort uit het feit dat gedrag de kers op de taart is van eerder gemaakte aanpassingen in jezelf en keuzes.
Wat is gedrag?
Gedrag is het eindpunt van een serie van acties en het resultaat van aanpassingen die je in jezelf hebt toegepast. Als het gaat om aanpassingen in jezelf kun je denken aan aanpassingen in je overtuigingen, emoties en gedachten. Die bepalen vaak als eerste wat je uiteindelijk doet.
Gedrag creëert een beleving en ervaring. Die ervaringen stimuleren en produceren weer dezelfde emoties en gevoelens die bij dat gedrag horen. Indien jij nieuw gedrag aanleert door nieuwe kennis toe te passen, stimuleer je nieuwe gedachten en gevoelens, waardoor de bijbehorende keuzes steeds makkelijker worden en daardoor het nieuwe gedrag steeds meer integreert (in je onderbewustzijn).
Gedragsverandering heeft gevolgen
Zoals gezegd krijg je ervaringen door je gedrag en als je jouw gedrag verandert, betekent dit automatisch dat je nieuwe ervaringen krijgt. Als je dus één verandering maakt, versterk je alles in lijn met die verandering. Daarnaast verrijk jij je brein effectief. Hier ga ik een andere keer dieper op in, ik leg het je uit vanuit mijn kennis van de kwantumfysica en neurowetenschappen.
Er is wel een kanttekening: uitstelgedrag zorgt er namelijk voor dat veel meer zaken in je leven vertragen en uitgesteld worden. Als je iets namelijk niet doet, versterk je dat ‘niet-doen-patroon’. En dat heeft ook weer gevolgen.
Wees je dus bewust van je gedrag en de verandering die jij bij jezelf wilt zien.
Als je efficiënt bezig bent met gedragsverandering, creëer je automatisch een nieuwe identiteit. Je identificeert je niet meer met het gedrag dat je had, maar juist met je nieuwe, gewijzigde gedrag. Dit komt overeen met de persoon die jij graag wilt zijn. Tevens verrijk jij met nieuwe ervaring je brein.
Voorbeeldgedrag in organisaties
Op de werkvloer (organisaties en bedrijven) is gedrag ook belangrijk, zeker als je samenwerkt in teams of een leidinggevende functie hebt.
Als leidinggevende is het belangrijk om voorbeeldgedrag te laten zien, zoals:
- Betrokkenheid naar het bedrijf toe
- Leiderschap / authenticiteit / integriteit
- Betrokkenheid naar het personeel toe
- Eerlijkheid, openheid en helderheid in communicatie
- Focus op persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling
- Aanpassingsvermogen
- Oplossingsgerichtheid
- Empathie
- etc.
Als een leidinggevende zijn of haar gedrag verandert, dan doet het personeel dit vaak ook. Veel organisaties praten veel, maar passen niets toe. Dat is ook een vorm van uitstelgedrag. Er blijft namelijk latent potentieel liggen, ook het productieniveau kan daardoor vertragen.
Ander gedrag, zoals opscheppen of het misbruiken van bronnen van een bedrijf, kan ervoor zorgen dat het psychische welzijn van teamleden vermindert. Dit is vooral het geval als ze afhankelijk zijn van elkaar om hun taken uit te voeren. Het gevolg hiervan is dat teamleden onzeker kunnen worden en dat werkt weer door op het mentale gedeelte. Het gevolg hiervan is dat mensen minder enthousiast zijn en onbewust werkt dit door op hun productieniveau.
Als leidinggevende is het belangrijk om dit soort niet-helpend gedrag op tijd te signaleren en medewerkers te stimuleren om hun gedrag te veranderen, omdat het anders doorwerkt op het hele team[1].
Je ziet in onderzoeken ook dat de gedachten die je hebt over bijvoorbeeld je team, iets doet met je team. Als je bijvoorbeeld kiest om te vertrouwen op je teamleden is dit goed voor de prestaties van teamleden en het samenwerken[2].
Op die manier werkt het kiezen voor vertrouwen door in die lijn, omdat alles met elkaar samenhangt, zoals elementen van de MultiLaw van gedrag ook met elkaar samenhangen.
Zelfregulering en je gedrag
Voor welk doel je ook bezig bent met gedrag, of dit nu zakelijk is of privé, er is een vorm van zelfregulering nodig om bewust gedrag te hebben. Dan ben je je bewust van je gedachten en de keuzes die je hebt. Onderzoek laat zien dat als jij controle hebt over jezelf, je gedachten en wilskracht, dit helpt om je persoonlijke (en zakelijke) doelen te bereiken.
Die wilskracht is nodig om je te kunnen focussen op je doel en om juist even niet alleen op je doel gefocust te zijn. In het onderzoek kwam naar voren dat proefpersonen die dat konden, vaker het gevoel van succes hadden[3].
Het klinkt misschien vreemd dat je je doel even moet kunnen loslaten, maar het is fijn als je ’s avonds gewoon kunt ontspannen in plaats van in je hoofd nog aan het werk te zijn.
Rust en loslaten is zeer essentieel.
Wil jij je bewuster worden van gedrag of gedragingen en aan de slag voor jezelf of in jouw organisatie door middel van een Incompany training? Neem contact op!
Hartelijke groet,
Petra
PS Lees ook het boek Miljonair in Geluk.
PPS Bekijk deze video’s over de MultiLaw van Gedrag
[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s10869-009-9113-5
[2] https://journals.aom.org/doi/10.5465/ambpp.2007.26523468
[3] https://psyjournals.ru/en/journals/exppsy/archive/2019_n3/Rasskazova