Misschien ken je het gevoel dat een bepaalde beslissing uit je hart komt in plaats van uit je brein. Dit komt omdat er een soort hart-brein verbinding is en die is belangrijk voor de emoties die je voelt. Je kunt bijna spreken van een hartbrein, vanwege de invloed die je hart heeft op je lichaam en gedachten.
Onderzoek laat zien dat je brein-hart verbinding belangrijk is voor het ervaren van positieve emoties[1].
Je brein bepaalt namelijk hoe jij je voelt, maar houdt hierbij rekening met omgevingsfactoren en interne factoren. Onderzoek laat zien dat je hart heel belangrijk is voor de emoties die je hebt[2]. Het ritme waarmee je hart klopt geeft blijkbaar een signaal aan je hersenen wat iets zegt over hoe jij je voelt.
Het interessante is, dat jij dit ritme kan beïnvloeden en dat je daardoor lekkerder in je vel zit. Als jij namelijk iets doet wat je leuk vindt om beter in je vel te zitten heeft dit ook weer een positief effect op het ritme van je hart (bron 2).
Als je je gestresst voelt heeft dat ook effect op je hart. Negatieve gevoelens zijn een signaal dat iets niet goed gaat. Onderzoek laat ook zien dat langdurige stress voor hartproblemen kan zorgen.
Gelukkig kunnen technieken om je emoties weer te herstellen er ook voor zorgen dat je stressvrij wordt en je dan geen stress gerelateerde problemen oploopt (bron 1).
In feite zijn er 3 zaken in je lichaam die een wisselwerking hebben. Je lichaam, je gedachten en je emotionele systeem. Gelukkig kan je met je lichaam en je gedachten ook heel veel bewust doen waardoor je je goed kunt voelen, zowel fysiek als emotioneel.
Die communicatie gaat via ritmes en patronen. Die moeten als het ware kloppen en anders krijg je een negatief gevoel. Als alles goed samenwerkt en coherent is, voel je dat als flow en dat je je goed voelt.
Hartfrequentie en coherentie
Als je bijvoorbeeld een onrustige hartfrequentie hebt, is dit vaak een weerspiegeling van de chaos op dat moment in je leven. Dat je als het ware door een zwaardere periode in je leven gaat. Dit laat zien dat het lastig is om met het probleem van dat moment in je leven om te gaan.
Je hart is altijd aan het communiceren met je brein en dit veroorzaakt bepaalde emoties en gedachten.
Bij angst merk je bijvoorbeeld vaak dat je hart op hol slaat en die communicatie naar je brein kan ervoor zorgen dat je nog meer gedachten krijgt over waar je bang voor bent. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een paniekaanval.
Tegelijkertijd kan een goede hartfrequentie ervoor zorgen dat jij je erg goed voelt en meer positieve gedachten krijgt. Omdat je brein ook altijd terug communiceert naar je hart kan het bewust zoeken naar positieve emoties ook een goed effect hebben op je hartfrequentie.
Door bewuste oefeningen te doen om je beter te voelen kan je jouw hele lichaam beter laten functioneren (bron 1).
Studies laten bijvoorbeeld zien dat compassie meditatie de hart coherentie kan verbeteren (bron 1, pag 40).
De Heart Locki-in techniek verbetert ook de hartfrequentie en coherentie. Daarbij kan deze techniek ook je breingolven beïnvloeden naar een meer ontspannen staat (bron 1, pag 96). Deze oefening duurt 5 tot 15 minuten. Tijdens de oefening bedenk je zaken waarvoor je dankbaar bent.
De Freeze-Frame techniek duurt een minuut en is bedoeld om je op positieve zaken te richten wanneer je in een stressvolle situatie bent. Je focust je op het gebied van je hart en roept postieve emoties op door bijvoorbeeld waardering uit te spreken (in gedachten). Deze techniek heeft ook invloed op je hartfrequentie en coherentie. Studenten kunnen deze techniek gebruiken om stress voor een toets te verminderen (bron 1, pag 95).
Wil je meer weten over je brein en hart coherentie en hoe dit stabiliseren je kan helpen om je (werk) leven te verbeteren? Neem vrijblijvend contact met me op.
Tot gauw,
Petra.
[1] http://www.integral-review.org/issues/vol_5_no_2_mccraty_et_al_the_coherent_heart.pdf
[2] https://www.igi-global.com/chapter/heart-brain-neurodynamics/229337