Hartbrein: Brein en hart coherentie

Misschien ken je het gevoel dat een bepaalde beslissing uit je hart komt in plaats van uit je brein. Dit komt omdat er een soort hart-brein verbinding is en die is belangrijk voor de emoties die je voelt. Je kunt bijna spreken van een hartbrein, vanwege de invloed die je hart heeft op je lichaam en gedachten.

Onderzoek laat zien dat je brein-hart verbinding belangrijk is voor het ervaren van positieve emoties[1].

Je brein bepaalt namelijk hoe jij je voelt, maar houdt hierbij rekening met omgevingsfactoren en interne factoren. Onderzoek laat zien dat je hart heel belangrijk is voor de emoties die je hebt[2]. Het ritme waarmee je hart klopt geeft blijkbaar een signaal aan je hersenen wat iets zegt over hoe jij je voelt.

Het interessante is, dat jij dit ritme kan beïnvloeden en dat je daardoor lekkerder in je vel zit. Als jij namelijk iets doet wat je leuk vindt om beter in je vel te zitten heeft dit ook weer een positief effect op het ritme van je hart (bron 2).

Als je je gestresst voelt heeft dat ook effect op je hart. Negatieve gevoelens zijn een signaal dat iets niet goed gaat. Onderzoek laat ook zien dat langdurige stress voor hartproblemen kan zorgen.

Gelukkig kunnen technieken om je emoties weer te herstellen er ook voor zorgen dat je stressvrij wordt en je dan geen stress gerelateerde problemen oploopt (bron 1).

In feite zijn er 3 zaken in je lichaam die een wisselwerking hebben. Je lichaam, je gedachten en je emotionele systeem. Gelukkig kan je met je lichaam en je gedachten ook heel veel bewust doen waardoor je je goed kunt voelen, zowel fysiek als emotioneel.

Die communicatie gaat via ritmes en patronen. Die moeten als het ware kloppen en anders krijg je een negatief gevoel. Als alles goed samenwerkt en coherent is, voel je dat als flow en dat je je goed voelt.

Hartfrequentie en coherentie

Als je bijvoorbeeld een onrustige hartfrequentie hebt, is dit vaak een weerspiegeling van de chaos op dat moment in je leven. Dat je als het ware door een zwaardere periode in je leven gaat. Dit laat zien dat het lastig is om met het probleem van dat moment in je leven om te gaan.

Je hart is altijd aan het communiceren met je brein en dit veroorzaakt bepaalde emoties en gedachten.

Bij angst merk je bijvoorbeeld vaak dat je hart op hol slaat en die communicatie naar je brein kan ervoor zorgen dat je nog meer gedachten krijgt over waar je bang voor bent. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een paniekaanval.

Tegelijkertijd kan een goede hartfrequentie ervoor zorgen dat jij je erg goed voelt en meer positieve gedachten krijgt. Omdat je brein ook altijd terug communiceert naar je hart kan het bewust zoeken naar positieve emoties ook een goed effect hebben op je hartfrequentie.

Door bewuste oefeningen te doen om je beter te voelen kan je jouw hele lichaam beter laten functioneren (bron 1).

Studies laten bijvoorbeeld zien dat compassie meditatie de hart coherentie kan verbeteren (bron 1, pag 40).

De Heart Locki-in techniek verbetert ook de hartfrequentie en coherentie. Daarbij kan deze techniek ook je breingolven beïnvloeden naar een meer ontspannen staat (bron 1, pag 96). Deze oefening duurt 5 tot 15 minuten. Tijdens de oefening bedenk je zaken waarvoor je dankbaar bent.

De Freeze-Frame techniek duurt een minuut en is bedoeld om je op positieve zaken te richten wanneer je in een stressvolle situatie bent. Je focust je op het gebied van je hart en roept postieve emoties op door bijvoorbeeld waardering uit te spreken (in gedachten). Deze techniek heeft ook invloed op je hartfrequentie en coherentie. Studenten kunnen deze techniek gebruiken om stress voor een toets te verminderen (bron 1, pag 95).

Wil je meer weten over je brein en hart coherentie en hoe dit stabiliseren je kan helpen om je (werk) leven te verbeteren? Neem vrijblijvend contact met me op.

Tot gauw,

Petra.


[1] http://www.integral-review.org/issues/vol_5_no_2_mccraty_et_al_the_coherent_heart.pdf

[2] https://www.igi-global.com/chapter/heart-brain-neurodynamics/229337

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ijzersterke wetten voor een succes-mindset

‘MultiLaws', kom in je quantumkracht​

Twee of vierdaagse high level persoonlijke coaching

Snelle verandering om innerlijke rust, (zelf)vertrouwen en succes te bereiken, op welk gebied dan ook! Dit kan met het VIP arrangement. Deze multifunctionele wetten en brein technieken, helpen je om je innerlijke kracht en mindset te versterken om op die manier eenvoudiger en energieker meer succes te behalen.

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

Januari 2023 Aruba

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 december 2022 in Malaga, Spanje

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

10 en 11 september 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 juni 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Oktober 2022, Malaga Spanje

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Juni 2022 in Eindhoven

Inschrijven webinar

Cursus Zelfregie met Quantum-Hypnose-NLP

1 en 4 april 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

‘DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

4, 5 en 6 februari 2022 in Leiden

Inschrijven webinar

"Goede voornemens waarmaken"

Dinsdag 11 januari 2022 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"Leef vanuit quantumsrust"

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"De gezonde slanke leefwijze"

Dinsdag 14 december 2021 van 19.30 tot 21.30