Gedrag veranderen: de manier om in je kracht te staan

MultiLaws Succes

Je leven blijft hetzelfde als jij altijd hetzelfde blijft doen. Dan zal jij ook steeds hetzelfde in je leven zien en aantrekken. Als jij je leven wilt veranderen, dan is je gedrag veranderen één van de krachtigste manieren om dit te doen. Door je gedrag te veranderen, kun je patronen doorbreken en dat zorgt ervoor dat je jouw leven gaat veranderen. Wanneer jij je gedrag verandert, ervaar je binnen in jezelf een andere, blije energie. Daardoor zullen nieuwe dingen in je leven zich openbaren, jouw zintuigen zullen andere dingen oppikken.

Als je jouw leven wilt veranderen, is het zeer essentieel om belemmerend of negatief gedrag te veranderen. Het kan handig zijn om te weten waar dat gedrag vandaan komt, maar het kan wellicht nog handiger zijn om te achterhalen wat je nu wel wilt en naar welk gedrag jij toe wilt. Denk hierbij aan de persoon die jij graag wilt zijn. Wat en welk gedrag hoort er bij deze identiteit?

MultiLaw van gedrag

Deze wet zegt dat elk gedrag dat je hebt doorwerkt in het geheel. Wanneer jij je gedrag verandert naar gedrag dat overeenkomt met je gewenste identiteit, zul je daardoor overeenkomende gebeurtenissen in je leven uit het veld trekken. Als het ware heb jij je afgestemd op een nieuwe tijdlijn.

Waar komt negatief gedrag vandaan?

Je gedrag hangt af van je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin kunt functioneren. Die overtuigingen heb je in de loop van je leven opgedaan, als kind heb je bijvoorbeeld veel geleerd van je familie, vrienden en andere mensen. Ook heb je indrukken opgedaan uit je omgeving en van diverse mediakanalen.

Onderzoekers geven aan dat negatief gedrag op het werk kan komen doordat je verkeerde rolmodellen hebt gehad die dat negatieve gedrag ook vertoonden.

Ook kun je in een verkeerde groep mensen zitten. Negatief gedrag kan dus besmettelijk zijn in bepaalde groepen mensen, en kan ertoe leiden dat iedereen negatief gedrag blijft vertonen. Dit is waarom het zo belangrijk is om je te omringen met mensen die het beste met je voor hebben en die het gedrag vertonen dat jij prettig vindt. Je kunt jezelf bijvoorbeeld aansluiten bij groepen die dat gedrag al tonen of met dezelfde onderwerpen bezig zijn als waar jij interesse in hebt.

Stress is ook een van de oorzaken voor negatief gedrag. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lusteloos wordt, tegen een burn-out aanloopt of dat je ontslag neemt. Gevoelens van frustratie en het gevoel hebben dat je geen controle hebt kan ook voor negatief gedrag zorgen[1].

Daarnaast kun je ook nog persoonlijke eigenschappen hebben die de kans vergroten dat je negatief gedrag vertoont, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van gevoelens van vervreemding[2].

Mijn gedrag veranderen

Als je weet waar negatief gedrag vandaan komt, dan kun je beginnen met loslaten en veranderen van je belemmerende overtuigingen en gedachten die dat gedrag veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het loslaten van verkeerde ideeën die bepaalde rolmodellen je hebben gegeven, waardoor je nu negatief of belemmerend gedrag vertoont. Het leidt tot het veranderen van je overtuigingen over hoe je denkt over de wereld of hoe je denkt dat de wereld werkt, naar ondersteunende overtuigingen over de wereld, overtuigingen die overeenkomen met jouw doelen en wensen.

Gedachten veroorzaken namelijk dat je een keuze maakt om iets te doen of om iets tot je te nemen. De keuzes die je maakt zorgen voor een gedrag. Dit gedrag veroorzaakt een ervaring en die ervaring laat bepaalde gevoelens en emoties ontstaan. Deze laatste stuwen weer diezelfde gedachten aan. Het werkt als een cirkel. Dus als jij een bepaalde gedachte (die je wilt afleren) leert accepteren en herkennen, kan je deze veranderen in een ondersteunende gedachte.

Deze nieuwe ondersteunende, positieve gedachte leidt naar een keuze, die keuze zal jouw gedrag veranderen in een gewenst gedrag. Dit leidt weer tot positieve gewenste en blije gevoelens en emoties en deze stuwen vervolgens die nieuwe positieve gedachte aan. Het leuke hiervan is dat je, volgens de multifunctionele wet van éénheid, een gelijkwaardige nieuwe situatie in je leven zult creëren.

Waarom doe je wat je doet?

Je kunt je afvragen waarom je iets doet wat eigenlijk niet goed voor je is. Meestal zijn je intenties wel positief, alleen de manier waarop je iets wilt bereiken werkt gewoon niet voor je. Heb je een onbewust motief of verlangen? Helaas is een bepaald gedrag vaak een automatisme geworden, simpelweg omdat je het al zo vaak hebt gedaan.

Dit gedrag zit volledig genesteld in het lichaam. Het lichaam is 90% onderbewustzijn en onder andere zitten daar ook je verlangens en onbewuste motieven bij. Dus je zult begrijpen dat het lichaam juist opnieuw geconditioneerd moet worden. En dat is ook de grootste klus als het gaat om het definitief en effectief veranderen van gedrag.

Is het rolmodel bijvoorbeeld één van je ouders van wie je liefde wilt ontvangen, waardoor je iets doet wat eigenlijk helemaal niet goed is?

Als je weet waarom je bepaald gedrag vertoont, dan kun je nieuwe manieren bedenken om de doelen te behalen die juist wel positief zijn.

Je kunt ook denken aan hoe je zou willen zijn als persoon. Is dat anders dan wie je nu bent? Vraag jezelf af welk gedrag past bij de persoon die je wil zijn. Komt mijn identiteit überhaupt overeen? Je geeft jezelf als het ware een nieuwe identiteit en dat is belangrijk voor het vasthouden van je nieuwe gedrag. Je kunt jezelf afvragen of je huidige gedrag bij jouw nieuwe gewenste identiteit past?

Onderzoek laat ook zien dat mensen die succesvol zijn in het veranderen van hun gedrag eerst een verandering hebben gehad in hun gevoel over hun identiteit[3].

In het boek Miljonair in Geluk heb ik een heel hoofdstuk over de MultiLaw van inbeelding geschreven. Krachtige inbeeldingen hebben namelijk gevolgen en ontstaan als mogelijkheden in het veld. Dit kan een beginpunt zijn om bewust je doelen over je gedrag in te beelden. Je dient dus het eindresultaat en hoe je wilt zijn voor je te zien. Op deze manier kan jij een nieuw zelfbeeld in werking zetten en bijbehorende overeenkomende situaties als gebeurtenis in je leven trekken.

Je moet het zo zien: gebeurtenissen komen altijd overeen met wat er vanbinnen in jou speelt, zowel bewust als onbewust. Vandaar dat het belangrijk is om expliciet je onderbewustzijn te verzadigen met wat jij wilt of wie jij wilt zijn.

De voordelen van goede gewoontes opschrijven en ervaren

Motivatie is ook iets wat je kunt opwekken. Zo kun je bijvoorbeeld de voordelen van nieuw gewenst gedrag opschrijven. Sowieso is schrijven zeer krachtig, omdat je bij het bedenken van wat je wilt schrijven nog een zintuig erbij gebruikt. 

Voorbeelden:

Nieuw gewenst gedrag: elke dag een uur wandelen.

Voordelen: elke dag een uur genieten van de natuur, lichaamsbeweging, betere gezondheid, langer leven, meer energie, innerlijke rust en hoofd ordenen enzovoort.

Nieuw gewenst gedrag: plantaardige voeding om RA, reumatoïde artritis, te elimineren.

Voordelen: je zet het zelfhelend vermogen van het lichaam in werking, het lichaam komt terug in homeostase, groente en fruit bevatten hoge energie en volledige voedingswaarde, veel vezels en enzymen die allemaal ontstekingsverlagend werken en ontstekingen zijn de eerste symptomen van ziekten. Je voelt je lichter en krijgt meer energie, je bent dichter bij en krachtiger in lijn met het veld (oftewel je creatievermogen), het lichaam herstelt, ontzuurt en wordt gereinigd.

Dit kun je met elk nieuw gedrag doen dat je je eigen wilt maken. Je zult direct merken dat het opsommen van de voordelen van je gewenste nieuwe gedrag jou een bepaalde energie geeft om dit gedrag ook echt uit te voeren.

Een positief signaal ontvang je door middel van een synchroniciteit in je leven, dat je goed bezig bent en dat het quantumveld voor je gaat werken.

Het besef van die voordelen geeft dan vaak al een gevoel van voldoening als je het nieuwe gedrag uitvoert. Daarbij helpt het opschrijven van je nieuwe gedrag je ook om een plan te hebben om je gedrag te veranderen, wat essentieel is om je gedrag ook echt te veranderen[4].

Mijn eigen ervaring met gedrag veranderen

Zelf schreef ik in het verleden naast de voordelen ook de nadelen op als ik bijvoorbeeld iets wilde afleren. Ik schreef bijvoorbeeld op waarom melk slecht is in het geval van RA en melk, waarom ik zoveel mogelijk iets wat maar ook in de buurt van melk kwam, moest vermijden.

Ik schreef het volgende:

Als ik het maximale eruit wil halen, zal ik ook het maximale erin moeten stoppen, anders vallen al mijn andere goede gewoonten in het niet.

Melk (van een cappuccino), daar had ik altijd een goed excuus voor: zoals ‘ach het is maar een heel klein beetje gekookte melk’. Heerlijk, mijn verkeerde gedrag goed praten. Totdat ik realiseerde dat juist dit kleine beetje melk zeer essentieel was om uit mijn dagelijkse gewoonten te halen. Dierlijke eiwitten gaan gewoon niet samen met een gezonde darmflora.

Daarnaast wist ik inmiddels dat indien ik maar iets afweek van bepaalde voeding en iets enorm bewerkt  of verzurend tot mij nam, ik het immuunsysteem weer triggerde en daardoor het hele leger weer in actie zette om goede cellen te vernietigen.

Ik schreef ook op waarom, zoals:

Melk is zeer darmverwoestend, bevat veel slechte bacteriën en is verzurend en zelfs allergievormend.

Aangezien RA heel veel met verzurend voedsel en verkeerd voedsel te maken heeft, was dit voor mij een belangrijke druppel. RA heeft namelijk alles te maken met verkeerde voeding en met de darmen (lekkende darm). Hier ga ik je graag in een volgend artikel meer over vertellen.

Ik heb mijn gedrag inmiddels helemaal aangepast. Ik heb sindsdien altijd sojamelk bij de hand, maar drink ook veel gemberwater/thee.

Je kunt in de planning ook bedenken hoe je in het dagelijks leven omgaat met een tegenslag. Als je hier van tevoren even over nadenkt, dan zal het je helpen om toch je nieuwe gedrag vast te kunnen houden.

Je kunt dan bijvoorbeeld teruggrijpen op je gewenste identiteit en wat iemand met een soortgelijke identiteit zou doen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door elke avond je dag door te nemen in je gedachten. Daarmee zet je je verbeelding aan het werk. Dit zijn zeer krachtige innerlijke inspanningen. Als jij graag had gezien dat je ander gedrag had vertoond, dan neem je vervolgens nog een keer in gedachten de dag door, maar dan verander je de beelden in de gewenste beelden. Hoe had je willen reageren? Welk gedrag had je willen vertonen? Hiermee ben je je brein direct aan het voorprogrammeren op hoe je in de toekomst zal reageren op een soortgelijke situatie.

De kracht van herhaling

Gedrag veranderen betekent vaak ook patronen veranderen en herhalen. Je doet bijvoorbeeld nu vaak al elke dag iets. Je zit bijvoorbeeld elke dag na je avondeten op de bank in plaats van dat je aan het wandelen of sporten bent. Dat ben je de hele tijd aan het herhalen.

Een nieuwe gewoonte is ook iets wat je elke dag gaat herhalen, zowel fysiek als door middel van een visualisatie. Deze twee samen vormen een krachtige manier om je gedrag effectief te veranderen. Dit betekent dat je elke ochtend, voordat je je dag start, je nieuwe gewoonte inbeeldt met de daarbij behorende positieve, opgeroepen emoties en ook al dankbaarheid te voelen voor het eindresultaat.

Het is een feit dat dankbaarheid één van de krachtigste manieren is om te communiceren met het veld. Het veld van waaruit mogelijkheden in je leven ontstaan. Door je mede te verbinden met deze gevoelens en emoties ben jij je hersenen al aan het beïnvloeden en het lichaam opnieuw aan het conditioneren en tegelijkertijd aan het verbinden met het energetisch veld waar jij en ik allemaal deel van uitmaken. Door dit te doen (fysiek) en herhalen (ook met je verbeeldingskracht) maak je nieuwe verbindingen (een nieuw neuraal netwerk) in de hersenen.

Wanneer de gewoonte goed is geïntegreerd, ben je een nieuw niveau van je geest aan het creëren, welke overeenkomt met de door jou gewenste identiteit. Dus je bent op weg naar afstemming op een nieuwe tijdlijn. Dit betekent dat het universum gehoor zal geven met overeenkomstige toekomstige situaties. Vanaf nu ga je bijvoorbeeld elke dag na je diner niet op de bank hangen, maar juist even een wandeling maken (of iets anders productiefs doen).

Hulp bij gedrag veranderen

Heb jij hulp nodig om je gedrag te veranderen en om zo meer uit je leven te halen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Petra


[1] https://www.researchgate.net/profile/Steven-Appelbaum/publication/235298189_Positive_and_negative_deviant_workplace_behaviors_Causes_impacts_and_solutions/links/0f31752f14504d4543000000/Positive-and-negative-deviant-workplace-behaviors-Causes-impacts-and-solutions.pdf

[2] https://injuryprevention.bmj.com/content/13/6/376.short

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0193945902250032

[4] https://wires.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/wcc.327

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ijzersterke wetten voor een succes-mindset

‘MultiLaws', kom in je quantumkracht​

Twee of vierdaagse high level persoonlijke coaching

Snelle verandering om innerlijke rust, (zelf)vertrouwen en succes te bereiken, op welk gebied dan ook! Dit kan met het VIP arrangement. Deze multifunctionele wetten en brein technieken, helpen je om je innerlijke kracht en mindset te versterken om op die manier eenvoudiger en energieker meer succes te behalen.

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

Januari 2023 Aruba

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 december 2022 in Malaga, Spanje

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

10 en 11 september 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 juni 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Oktober 2022, Malaga Spanje

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Juni 2022 in Eindhoven

Inschrijven webinar

Cursus Zelfregie met Quantum-Hypnose-NLP

1 en 4 april 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

‘DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

4, 5 en 6 februari 2022 in Leiden

Inschrijven webinar

"Goede voornemens waarmaken"

Dinsdag 11 januari 2022 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"Leef vanuit quantumsrust"

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"De gezonde slanke leefwijze"

Dinsdag 14 december 2021 van 19.30 tot 21.30