Wat is aangeboren lichaamsintelligentie?
We hebben allemaal een bepaalde vorm van lichaamsintelligentie, dat geldt voor alle dieren, dus ook voor mensen. Dit wordt ook wel neurale intelligentie genoemd. Hierbij gaat het om de verbinding tussen het lichaam en het brein. Andere dieren hebben alleen niet allemaal de cognities die mensen hebben, op een aantal dieren na, zoals dolfijnen en bepaalde apen. Deze neurale intelligentie heeft te maken met het zenuwstelsel dat door het hele lichaam gaat.
Dat is iets waarmee je wordt geboren.
Je verdere ontwikkeling van lichaamsbewustzijn en goed kunnen luisteren naar je lichaam ontwikkelt zich tussen je zevende en twaalfde levensjaar[3]. Precies tijdens de periode dat je op school juist leert om heel rationeel te zijn.
Onderzoek laat duidelijk zien dat als jongeren aan bijvoorbeeld taekwondo doen, dit hun lichaamsintelligentie verbetert (bron 3).
Uit het oog verloren lichaamsintelligentie
Allerlei gebeurtenissen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je jouw lichaamsintelligentie uit het oog verliest. Doordat er op school vooral veel aandacht is voor de ratio, en niet voor je gevoelens en luisteren naar je lichaam, speelt daarin zeker een grote rol. Luisteren naar je lichaam en aandacht hebben voor je gevoelens zou eigenlijk een les op school moeten zijn, omdat dit juist zeer belangrijk is. Als het al over gevoelens gaat op school, gaat het vooral over sociale gevoelens en hoe je sociale interactie met andere mensen hebt. Daarnaast leer je dus vooral veel over logisch nadenken, zoals met rekenen, aardrijkskunde, regels met taal en geschiedenis. Gym zou theoretisch gezien een vak kunnen zijn dat goed is voor je lichaamsintelligentie, maar naast het verbeteren van je motoriek, doet het verder weinig voor het verbeteren van je zelfhelend vermogen. Luisteren naar je lichaam krijgt in de gymlessen doorgaans geen aandacht.
Daarnaast kunnen trauma’s en stress het ook lastig voor je maken om naar je lichaam te luisteren en kunnen die je lichaamsintelligentie verstoren[4]. Ook bij chronische ziektes kan de verleiding heel groot zijn om je lichaam dan maar te negeren, want hij blijft dan signalen zenden dat er iets niet goed is. Terwijl als je er goed naar luistert, dit juist heel waardevol kan zijn. Zeker als je reflecteert en je jezelf afvraagt wat je zou kunnen verbeteren aan je levensstijl. Kun je misschien nog wat aanpassen aan je voedings- of bewegingspatroon? Of helpt het om meer positiviteit in je leven aan te brengen? Niet makkelijk, maar wel het proberen waard.
Zelfhelend vermogen door lichaamsintelligentie
Als je je bewust bent van je lichaam en goed kunt voelen hoe het met je gaat, dan zal het zelfhelend vermogen versterkt worden.
Niet alleen taekwondo of een andere vechtsport kan helpen om je lichaamsintelligentie te verbeteren. Mindfulness, meditatie, visualisatie en andere technieken[5] zoals yoga kunnen ervoor zorgen dat jij beter naar je lichaam kunt luisteren. Hiermee kun je invloed uitoefenen op je lichaam en jezelf helen. Stress kun je ermee verminderen, net zoals een hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.
Ook mensen bij wie het lichaam niet helemaal goed functioneert, kunnen voordelen hebben van yoga of de eerder genoemde technieken. Bijvoorbeeld mensen die blind zijn. Je zou denken dat mensen die niet goed kunnen zien het lastig vinden om yoga te beoefenen, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Een casestudie van een blinde jongen laat zien dat yoga ervoor kan zorgen dat hij de realiteit op andere manieren kan ervaren[6], doordat de lichaamsintelligentie voor hem veel belangrijker is dan voor mensen die kunnen zien.
Een goede connectie met je lichaam is belangrijk voor jezelf, je leven, voor je gedachten en om zaken in jezelf en het lichaam te helen en om je connectie met de werkelijkheid te bevorderen. Daarom ga ik in mijn volgende blog iets dieper en je vertellen over De Multifunctionele wet van het Lichaam.
Wil jij jezelf of je binnenste of je leven verbeteren ? Neem vrijblijvend contact met me op.
Hartegroet,
Petra
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352431621001012
[2] How the Body Shapes the Way We Think: A New View of Intelligence, Door Rolf Pfeifer, Josh Bongard (pag. 2)
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4504915/
[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15473333thp3404_5
[5] https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2006/05000/Mind_Body_Intelligence__A_New_Perspective.9.aspx
[6] https://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:ajmr&volume=7&issue=2&article=170
Investering € 3.144,79 Inclusief 21% BTW
(met Multikorting