Aangeboren lichaamsintelligentie: Jezelf helen door te voelen

aangeboren lichaamsintelligentie

Intelligentie gaat over allerlei zaken, zoals inzicht, controle, handelen, lichaam, emotionele intelligentie (EQ), lichaamsintelligentie en leervaardigheid[1]. Hoe bewuster je wordt, hoe beter je bent in deze zaken.

Het lichaam is zeer intelligent. Iedereen heeft een aangeboren lichaamsintelligentie. Ook jij, je kan bijvoorbeeld voelen met je lichaam, je hebt inzicht in je lichaam, je kan het lichaam gebruiken om iets te doen en zeer essentieel: ook om te creëren.

Daarnaast zijn er technieken om je aangeboren lichaamsintelligentie te versterken. Mensen die aan vechtsport doen, hebben vaak veel controle over hun lichaam en kunnen ook goed voelen met hun lichaam. Maar denk ook aan EFT – Emotionally Focused Therapy – ofwel Emotioneel Evenwicht en breintechnieken. Ikzelf gebruik deze en diverse breintechnieken die lichaamsintelligentie versterken in mijn programma’s en consulten.

Er vindt interactie plaats tussen het lichaam en het brein. Het lichaam beïnvloedt namelijk ook je manier van denken[2]. Dit komt doordat het uiteindelijk je lichaam is die je brein allerlei signalen geeft over de wereld, je leven en jezelf. Zo intelligent is het lichaam. Hierdoor kun je ook jezelf aanpassen, door te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft en daar naar te handelen.

Wat is aangeboren lichaamsintelligentie?

We hebben allemaal een bepaalde vorm van lichaamsintelligentie, dat geldt voor alle dieren, dus ook voor mensen. Dit wordt ook wel neurale intelligentie genoemd. Hierbij gaat het om de verbinding tussen het lichaam en het brein. Andere dieren hebben alleen niet allemaal de cognities die mensen hebben, op een aantal dieren na, zoals dolfijnen en bepaalde apen. Deze neurale intelligentie heeft te maken met het zenuwstelsel dat door het hele lichaam gaat.

Dat is iets waarmee je wordt geboren.

Je verdere ontwikkeling van lichaamsbewustzijn en goed kunnen luisteren naar je lichaam ontwikkelt zich tussen je zevende en twaalfde levensjaar[3]. Precies tijdens de periode dat je op school juist leert om heel rationeel te zijn.

Onderzoek laat duidelijk zien dat als jongeren aan bijvoorbeeld taekwondo doen, dit hun lichaamsintelligentie verbetert (bron 3).

Uit het oog verloren lichaamsintelligentie

Allerlei gebeurtenissen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je jouw lichaamsintelligentie uit het oog verliest. Doordat er op school vooral veel aandacht is voor de ratio, en niet voor je gevoelens en luisteren naar je lichaam, speelt daarin zeker een grote rol. Luisteren naar je lichaam en aandacht hebben voor je gevoelens zou eigenlijk een les op school moeten zijn, omdat dit juist zeer belangrijk is. Als het al over gevoelens gaat op school, gaat het vooral over sociale gevoelens en hoe je sociale interactie met andere mensen hebt. Daarnaast leer je dus vooral veel over logisch nadenken, zoals met rekenen, aardrijkskunde, regels met taal en geschiedenis. Gym zou theoretisch gezien een vak kunnen zijn dat goed is voor je lichaamsintelligentie, maar naast het verbeteren van je motoriek, doet het verder weinig voor het verbeteren van je zelfhelend vermogen. Luisteren naar je lichaam krijgt in de gymlessen doorgaans geen aandacht.

Daarnaast kunnen trauma’s en stress het ook lastig voor je maken om naar je lichaam te luisteren en kunnen die je lichaamsintelligentie verstoren[4]. Ook bij chronische ziektes kan de verleiding heel groot zijn om je lichaam dan maar te negeren, want hij blijft dan signalen zenden dat er iets niet goed is. Terwijl als je er goed naar luistert, dit juist heel waardevol kan zijn. Zeker als je reflecteert en je jezelf afvraagt wat je zou kunnen verbeteren aan je levensstijl. Kun je misschien nog wat aanpassen aan je voedings- of bewegingspatroon? Of helpt het om meer positiviteit in je leven aan te brengen? Niet makkelijk, maar wel het proberen waard.

Zelfhelend vermogen door lichaamsintelligentie

Als je je bewust bent van je lichaam en goed kunt voelen hoe het met je gaat, dan zal het zelfhelend vermogen versterkt worden.

Niet alleen taekwondo of een andere vechtsport kan helpen om je lichaamsintelligentie te verbeteren. Mindfulness, meditatie, visualisatie en andere technieken[5] zoals yoga kunnen ervoor zorgen dat jij beter naar je lichaam kunt luisteren. Hiermee kun je invloed uitoefenen op je lichaam en jezelf helen. Stress kun je ermee verminderen, net zoals een hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

Ook mensen bij wie het lichaam niet helemaal goed functioneert,  kunnen voordelen hebben van yoga of de eerder genoemde technieken. Bijvoorbeeld mensen die blind zijn. Je zou denken dat mensen die niet goed kunnen zien het lastig vinden om yoga te beoefenen, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Een casestudie van een blinde jongen laat zien dat yoga ervoor kan zorgen dat hij de realiteit op andere manieren kan ervaren[6], doordat de lichaamsintelligentie voor hem veel belangrijker is dan voor mensen die kunnen zien.

Een goede connectie met je lichaam is belangrijk voor jezelf, je leven, voor je gedachten en om zaken in jezelf en het lichaam te helen en om je connectie met de werkelijkheid te bevorderen. Daarom ga ik in mijn volgende blog iets dieper en je vertellen over De Multifunctionele wet van het Lichaam.

Wil jij jezelf of je binnenste of je leven verbeteren ? Neem vrijblijvend contact met me op.

Hartegroet,

Petra


[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352431621001012

[2] How the Body Shapes the Way We Think: A New View of Intelligence, Door Rolf Pfeifer, Josh Bongard (pag. 2)

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4504915/

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15473333thp3404_5

[5] https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2006/05000/Mind_Body_Intelligence__A_New_Perspective.9.aspx

[6] https://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:ajmr&volume=7&issue=2&article=170

Investering € 3.144,79 Inclusief 21% BTW 

(met Multikorting 

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ijzersterke wetten voor een succes-mindset

‘MultiLaws', kom in je quantumkracht​

Twee of vierdaagse high level persoonlijke coaching

Snelle verandering om innerlijke rust, (zelf)vertrouwen en succes te bereiken, op welk gebied dan ook! Dit kan met het VIP arrangement. Deze multifunctionele wetten en brein technieken, helpen je om je innerlijke kracht en mindset te versterken om op die manier eenvoudiger en energieker meer succes te behalen.

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

Januari 2023 Aruba

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 december 2022 in Malaga, Spanje

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

10 en 11 september 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 juni 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Oktober 2022, Malaga Spanje

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Juni 2022 in Eindhoven

Inschrijven webinar

Cursus Zelfregie met Quantum-Hypnose-NLP

1 en 4 april 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

‘DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

4, 5 en 6 februari 2022 in Leiden

Inschrijven webinar

"Goede voornemens waarmaken"

Dinsdag 11 januari 2022 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"Leef vanuit quantumsrust"

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"De gezonde slanke leefwijze"

Dinsdag 14 december 2021 van 19.30 tot 21.30