Patronen doorbreken: Hoe doe je dat?

Het einde van het jaar nadert. December staat in het teken van afsluiten en vol energie het nieuwe jaar ingaan. Het staat in het teken van vrede en zelfreflectie. Het was weer een jaar van onzekerheid en onrust. Het lijkt of alsof we geen controle hebben over onze buitenwereld. Het goede nieuws is dat we wel controle kunnen hebben over onze gedachten en gevoelens, ons innerlijke wereld. Het is zelfs zo dat je, doordat je de macht over je innerlijk terughaalt, een positief effect sorteert op de buitenwereld.

In dit artikel wil ik je meenemen in de wereld van patronen. Want we hebben allemaal bepaalde patronen of slechte gewoonten waar we vanaf willen. Hoe meer wij ons goed en blij voelen met goede en nieuwe patronen, hoe meer deuren er zullen openen om onze huidige realiteit positief te veranderen. Echter, de meesten van ons zijn niet bewust van de onderliggende patronen die ze hebben en vooral als het gaat om het ervaren van meer geluk en succes. Als jij weet hoe MultiLaws werken en hoe je deze voor je kunt laten werken, dan zal je ervaren dat patronen een uitwerking hebben, en vroeg of laat, middels een situatie of gebeurtenis in je leven gaat komen.

De wet van de patronen.

Deze wet zegt dat elke patroon een consequentie heeft in je huidige leven. Een keuze maken, om iets wel of niet te doen of om een patroon te doorbreken is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Deze wet zegt ook dat iedereen de keuze heeft om iets in zichzelf te veranderen.

Patronen doorbreken is vaak iets dat we willen doen als we herkennen dat er een bepaald “slecht” patroon in ons leven is. Een verslaving is bijvoorbeeld een ongezond patroon dat je graag zou willen doorbreken, maar het kan ook wat anders zijn. Zoals een patroon dat je altijd ja zegt als iemand werk voor je heeft of iets van je vraagt terwijl je daar eigenlijk geen tijd of energie voor hebt. Alleen rekening houden met een ander, gaat op een gegeven moment ten koste van je jezelf. Met een juiste keuze te maken, om dit patroon te doorbreken, geef je nieuwe richting in het veld en pak je de regie weer terug.

Hoe pak je het aan om een patroon te doorbreken?

In eerste instantie kan het leuk zijn om te weten dat als het je lukt om een bepaald patroon te doorbreken, bijvoorbeeld dat je bepaald gedrag wilt veranderen, dit je ook helpt om jezelf verder te ontwikkelen. Je voelt jezelf groeien als persoon[1]. Vooral als het je lukt om gedragspatronen te veranderen.

Patronen herkennen en doorbreken

Om een patroon te doorbreken is het in eerste instantie belangrijk om een patroon te herkennen. Hiervoor kan mindfulness gebruikt worden. Met mindfulness probeer je je wat bewuster te zijn van wat je denkt en doet. Je bekijkt dan objectiever naar je gedrag en gedachten en gaat na in hoeverre deze je verder helpen op de korte en lange termijn[2].

Dit kan je helpen om een ongezond patroon te herkennen. Je kunt bijvoorbeeld op kalmere momenten van de dag reflecteren op dingen die je hebt gedaan en gezegd.

Patronen doorbreken tips

Er zijn meerdere manieren waarop je patronen kunt doorbreken, maar vooral je gedachten en opmerkzaamheid over je gevoelens zijn belangrijk. Ik zal een paar tips met je bespreken.

Pauze, reflecteren en kiezen

Deze gaat eigenlijk direct in op het gebruik van mindfulness. Want het is heel goed om even te kijken naar wat je hebt gedaan, maar vervolgens moet je dus kiezen hoe je in de toekomst anders met een bepaalde situatie omgaat. Die keuze bewust maken geeft je houvast voor als je getriggerd wordt om een patroon te herhalen, om dan juist te kiezen voor wat anders.

Kleine stapjes

Kleine stapjes helpen je om het patroon makkelijker te doorbreken. Om van een bankhanger in een keer te veranderen naar een sportief persoon is heel lastig. In plaats daarvan kan je jouw levensstijl steeds actiever maken. Dus eerst beginnen met een dagelijkse wandeling en als dat goed voelt ga je een paar keer per week erbij fitness oefeningen doen. Dit soort stapjes maakt de verandering minder overweldigend en geeft je elke keer een nieuw doel om naartoe te werken.

Je kunt ook dagelijks iets doen om je bijvoorbeeld beter te voelen, zoals met meditatie of het visualiseren van hoe je wilt dat je leven er uitziet zodat het zetten van de stapjes makkelijker voor je wordt.

Welk effect heeft een oud patroon?

De wet van patronen zegt ook dat jouw realiteit wordt gecreëerd door zowel je bewustzijn als je onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is verantwoordelijk voor jouw realiteit. Een realiteit die dus gecreëerd wordt door oude patronen, ervaringen en denkwijzen! Zo zie je dat je onderbewustzijn heel sterk en overheersend is en veel krachtiger dan je (10%) bewustzijn. Daarom is het zo belangrijk om je onderbewustzijn te herprogrammeren naar programma’s en nieuwe patronen die vóór je gaan werken, vooral wanneer je bepaalde doelen stelt. Vaak vergeten we het herprogrammeren; het gevolg hiervan is dat het veel langer duurt voordat je je doel bereikt en dat je veel harder moet werken voor een prettig leven.

Elke verandering in je denkwijze, elke nieuwe gedachte en overtuiging die je in het veld van alle mogelijkheden (danwel het universum) stuurt (oftewel die je uitzendt) zal een nieuwe realiteit creëren. Met andere woorden: in de plaats van dat je continu oude bekende patronen blijft herhalen, ben jij je hersenen aan het voorbereiden op een nieuwe toekomst.

Vind je het lastig om je eigen patronen te herkennen en doorbreken? Dan kan dit gratis webinar op 11 januari a.s. je wellicht helpen. ‘Goede voornemens waarmaken: maak een LIFE RESET in 2022’. Klik voor meer informatie op LIVE webinar. GRATIS WEBINAR.

Wij kijken er naar uit je online te ontmoeten!

Mooie feestdagen en een prachtig, gezond en gelukkig nieuwjaar, in alle opzichten.


[1] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpspp0000221

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s40617-020-00435-w

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ijzersterke wetten voor een succes-mindset

‘MultiLaws', kom in je quantumkracht​

Twee of vierdaagse high level persoonlijke coaching

Snelle verandering om innerlijke rust, (zelf)vertrouwen en succes te bereiken, op welk gebied dan ook! Dit kan met het VIP arrangement. Deze multifunctionele wetten en brein technieken, helpen je om je innerlijke kracht en mindset te versterken om op die manier eenvoudiger en energieker meer succes te behalen.

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

Januari 2023 Aruba

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 december 2022 in Malaga, Spanje

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

10 en 11 september 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

Seminar: ‘MultiLaws': wetten voor meer succes in zaken en privé

11 en 12 juni 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Oktober 2022, Malaga Spanje

Inschrijven seminar

'DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

Juni 2022 in Eindhoven

Inschrijven webinar

Cursus Zelfregie met Quantum-Hypnose-NLP

1 en 4 april 2022 in Leiden

Inschrijven seminar

‘DE TOEKOMST DIE JE TOEKOMT'

4, 5 en 6 februari 2022 in Leiden

Inschrijven webinar

"Goede voornemens waarmaken"

Dinsdag 11 januari 2022 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"Leef vanuit quantumsrust"

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.30

Inschrijven webinar

"De gezonde slanke leefwijze"

Dinsdag 14 december 2021 van 19.30 tot 21.30