De wet van neuroplasticiteit
Mentale repetitie zorgt voor veranderingen in je hersenen en verandert daarmee je gedrag en reactie op ervaringen. De veranderingen ontstaan door de nieuwe informatie eigen te maken.
Hier geldt ook de wet waar je je aandacht op richt, dan vuren neuronen en groeien neurale verbindingen voor wat je aandacht heeft.
We kunnen dus zelf onze bedrading van de hersenen (synaptisch verbindingen) activeren om de structuur van de hersenen te veranderen. We kunnen verbindingen elimineren en/of versterken. Dat wil zeggen dat neuroplasticiteit de potentie is van onze hersenen om neuronen danwel synaptische bedrading te elimineren, versterken of veranderen.
Wat zegt de wet van neuroplasticiteit
Deze wet zegt dat iedereen, ongeacht hoe oud je bent, zijn/haar fysieke structuur van zijn/haar hersenen kan veranderen, versterken en herprogrammeren. Hoe oud je ook bent je hebt altijd een keus om je hersenen bewust te trainen, anders te reageren op ervaringen en/of je gedrag aan te passen zodat je hersenen veranderen.
Stel je wilt innerlijke rust en vertrouwen bereiken. Door deze eigenschappen te integreren in jezelf (door te oefenen en verklarende zinnen voor jezelf te herhalen die deze eigenschappen hebben) zal dit een deel van jou worden. Want met de oefeningen gaat je aandacht naar rust en vertrouwen. De neurale verbindingen voor rust en vertrouwen worden dan versterkt en groeien.
Nieuwe paden in de hersenen aanleggen betekent ook dat je je energie aan het activeren bent om iets nieuws in je leven te creëren. Je gaat bewust een nieuwe koers varen. Dit brengt mij bij de wet van creatie. Wij zijn altijd aan het creëren, wat je ook denkt of voelt: deze wet is altijd in werking. We kunnen alleen iets creëren van binnen naar buiten.
Dus je moet eerst iets in jezelf creëren of aanpassen/veranderen voordat je het buiten jezelf kunt zien. Zo machtig is onze mentale energie en onze hersenen. Dankzij ons denken en de plasticiteit van onze hersenen is de wet van creatie zeer krachtig in combinatie met de wet van neuroplasticiteit.
Waar gaat neuroplasticiteit nog meer over
Neuroplasticiteit gaat over het functioneel verbouwen van het menselijk breinweefsel. Het structureel veranderen van je brein is bijvoorbeeld iets dat gebeurt wanneer je een nieuwe vaardigheid leert, meestal weken na het leren van die nieuwe vaardigheid. Maar soms moet je snel reageren op een verandering en inmiddels hebben wetenschappers met een DTI (diffusion tensor imaging), hiervoor wordt een MRI-scan gebruikt, al veranderingen in het breinweefsel gezien in 2 uur nadat de proefpersonen een training hebben gevolgd[1].
Je zou dus denken dat als je je niet goed voelt en je wat nieuws leert, dat je dit snel in je opneemt en dat alles dan gelijk goed komt.
Helaas blijkt dat niet zo te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van stress door een situatie waarop je geen controle hebt, vermindert dit je neuroplasticiteit. Terwijl wanneer je last hebt van stress door een situatie die je kunt oplossen en je lost hem op, dan verbetert dit je neuroplasticiteit[2].
Dit kan verklaren waarom je het gevoel kunt hebben dat je “vast” zit als je last hebt van chronische stress, want ergens klopt dat. Je brein zit vast en verandert niet, waardoor je geen oplossing kunt vinden. Je blijft alleen maar dezelfde gedachten houden en lijkt die niet zelfstandig te kunnen veranderen. Twijfel, controle en angst houden je tegen en je blijft vastzitten in oude gewoontes patronen, terwijl je graag gelukkig wilt zijn.
Dit is ook waarom het zo belangrijk is dat je neuroplasticiteit goed blijft, zodat je wel succesvol met stress om kan gaan en daardoor gelukkiger wordt.
Neuroplasticiteit flexibel houden
Dus wat kun je nu doen om die neuroplasticiteit flexibel te houden, zodat je inderdaad binnen 2 uur na het volgen van een cursus je brein hebt veranderd en niet weken hoeft te wachten voordat je brein doorheeft dat er toch echt iets veranderd is.
Beweging verbetert neuroplasticiteit, vanwege de invloed op het geheugen, het ruimtelijk leren en de invloed op mechanismen op cel en moleculair niveau[3]. Sporten is dus niet alleen goed voor je lichaam en bloeddruk. Het is ook goed voor je brein en neuroplasticiteit. Dit kan ook de reden zijn waarom je tijdens het hardlopen opeens goede ideeën krijgt.
Het idee dat neuroplasticiteit vermindert na je 20ste klopt niet. Het enige dat verandert, is dat je vaker zaken tegenkomt waar je bekend mee bent en daardoor hoef je je brein niet te veranderen om de wereld te begrijpen.
Ons brein is totaal niet star of stijf, het kan ongeacht je leeftijd te allen tijde veranderd worden. Door juist actief op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen en informatie dwing je je brein om toch te blijven veranderen[4]. Door regelmatig iets te doen wat je nooit eerder hebt gedaan (of gericht je hersenen dagelijks te trainen of te herprogrammeren) kan je er dus voor zorgen dat je neuroplasticiteit flexibel blijft.
De baanbrekende wetenschap van neuroplasticiteit
Verandering vereist verantwoordelijkheid en commitment. Het is essentieel dat je met regelmaat blijft oefenen en repeteren. Wetenschappers tonen aan dat het brein ruim 1,1 triljoen cellen als inhoud heeft. 100 miljarden neuronen werken continue met elkaar om al de diverse delen van je leven in te richten en op orde te houden. Zoals gezondheid, bewegen, eten, slapen, wakker worden van tot je gelukkig voelen of down voelen. Het voert automatisch allerlei taken uit om jou te ondersteunen.
En dat is het wonderbaarlijke: door je brein bewust te trainen ben je die diverse delen van je leven expliciet aan het optimaliseren en veranderen.
Een bekende wet van neurowetenschappers is: ‘neurons that fire together, wire together’. Dit betekent dat als er continue neuronen worden getriggerd en geactiveerd (door mentale oefeningen, fysieke oefeningen, inbeeldingen of nieuwe informatie integreren) deze samen gaan vuren: de verbindingen tussen de neuronen versterken. Hierdoor ontstaan er nieuwe synaptische verbindingen.
Bij Londense taxichauffeurs zijn meetbare veranderingen aangetoond. Deze taxichauffeurs hebben continue geoefend dag in en dag uit met navigeren door de grote stad en allerlei moeilijke straatjes. Jarenlang hebben zij de hippocampus (het desbetreffende hersengebied) enorm versterkt. Lees hier het onderzoek ‘the Knowledge’
Hulp krijgen voor een flexibel brein
Heb je het gevoel dat meer beweging en het hebben van nieuwe ervaringen je niet gaat helpen met het probleem waar je nu mee zit? Dan kan je ook hulp krijgen voor het hebben van een flexibel brein en daarmee een gelukkig brein (en lichaam).
Coaching kan bijvoorbeeld helpen om je neuroplasticiteit te verbeteren[5]. Een coach kan je bijvoorbeeld helpen met oefeningen die je helpen je brein te veranderen en door je focus te verplaatsen naar wat constructief voor je is[6].
Dit is iets waar ik je bijvoorbeeld bij help en hiervoor gebruik ik de PMC’s MultiLaws. Deze wetten gaan in op neuroplasticiteit en het vinden van succes met geluk in je leven.
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S089662731200178X
[2] https://www.mdpi.com/2076-3425/10/2/127
[3] https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00018-015-2102-0
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3956134/
[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2631454118806138
[6] https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=A+brain-based+approach+to+coaching&btnG=
Onderzoek The Knowledge: https://www.scientificamerican.com/article/london-taxi-memory/