Wil je een nieuw leven creëren? Dan is het nodig om iets te veranderen in jezelf. Dit kan iets heel praktisch zijn, zoals het leren van een andere taal, omdat je ergens anders dan in Nederland wilt wonen, maar het kan ook een verandering zijn in gedrag, zoals dat je jezelf traint om anders te denken en anders te doen. Zo’n verandering zal zeker je leven veranderen en je ongemakkelijk voelen hoort daarbij.
Ongemakkelijk gevoel
Zelf heb ik dit ervaren in mijn jeugd, toen ik met boulimia nervosa kampte. Letterlijk kun je dit vertalen naar ‘alleen maar willen eten’. De leegte en eenzaamheid die je voelt, vul je op met eten. Het is een knagend gevoel dat je ook hebt als je bijvoorbeeld stopt met roken, maar dan honderdduizendmaal heftiger. Pijn en ongemak verzacht je door te gaan eten. Het lichaam hunkert en verlangt continu naar het vertrouwde gevoel dat wordt opgeroepen door te eten. Het komt overeen met obesitas, alleen het gedrag is anders.
In het geval van boulimia nervosa is er sprake van een diepe conditionering. Dat betekent dat de mind veel kan willen, maar dat het lichaam opnieuw geprogrammeerd dient te worden om ervanaf te komen. Het onderbewustzijn zit gezeteld in het lichaam en is oersterk, zodat het vaak automatisch handelt. Het gedrag dat voortkomt uit diepe onzekerheid en een lage eigenwaarde is een gewoonte geworden, een patroon, terwijl je diep vanbinnen weet en voelt dat het niet goed is. Dit ongemakkelijke gevoel wordt ook wel cognitieve dissonantie genoemd. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.
Continu ben je jezelf, onbewust en bewust, terug aan het brengen naar het patroon dat je kent, het gedrag dat zo heerlijk vertrouwd voelt. Zodra je leert om van deze staat van overleving te schakelen naar de staat van schepper, dan ben je vanuit je onderbewustzijn echt aan het veranderen. Bij mij is het allemaal goed gekomen, maar ik zie helaas nog steeds om mij heen veel kinderen, maar ook ouderen, die met eetproblemen kampen.
Je ongemakkelijk voelen is een bevestiging dat je aan het veranderen bent
Het betekent dat je uit je comfortzone raakt, het patroon loslaat, en zoals wetenschappers het benoemen: in het onbekende verkeert. Vaak voel je chaos, verwarring en vooral ongemak, want het voelt niet natuurlijk tijdens het veranderingsproces. Er vindt in feite een biologische sterfte plaats, terwijl juist het nieuwe voelen en bijbehorende gedrag natuurlijk zou moeten zijn. Daarom is het essentieel om tegen jezelf te zeggen dat het goed is om dit ongemak te voelen. Praat tegen jezelf en vooral tegen je lichaam. Verwelkom het nieuwe gevoel. Ga voelen en begeleid jezelf erdoorheen. Verplaats je focus en richt je energie op alle voordelen van dit nieuwe gedrag dat overeenkomt met je gewenste identiteit.
Jezelf ongemakkelijk voelen betekent dat je in een overgangsproces verkeert, je bent op weg naar een nieuwe manier van denken, doen en voelen. Je persoonlijkheid zal veranderen en beter passen bij het gevoel en het gedrag dat jij wilt uitdragen, wanneer je volledig in je kracht staat, zonder verslavingsgedrag. Je bent jezelf aan het ontworstelen aan je oude patroon en je bent je brein op nieuwe manieren aan het programmeren, waardoor je lichaam biologisch en chemisch verandert. Dit veroorzaakt het nieuwe gedrag, met als gevolg dat de nieuwe bedrading van je brein door de nieuwe signalen van de nieuwe genen niet samengaan met het oude patroon van de oude persoonlijkheid en oude ingesleten patronen, zoals boulimia nervosa of obesitas.
Jezelf ongemakkelijk voelen voor je nieuwe identiteit
Of je nu in praktisch opzicht een verandering ondergaat, of gevoelsmatig. In beide gevallen kan je je (af en toe) ongemakkelijk voelen. Wat overigens interessant is en leuk om met jou te delen, is dat wanneer je een tweede taal leert dit iets doet met je gevoel van identiteit. Je kunt zelfs in een andere taal een andere identiteit krijgen dan in je moedertaal. Dan wordt er ook wel gesproken van een ‘gespleten identiteit’ en dat kan soms ongemakkelijk voelen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je bij het leren van een nieuwe taal ook nieuw gedrag kunt leren dat past bij de cultuur van het land waar de nieuwe taal gesproken wordt. Chinese studenten die Engels leren vinden het soms bijvoorbeeld lastig om te bepalen of ze iemand wel of niet moeten knuffelen bij het begroeten en merken dat ze in het Chinees andere normen en waarden hebben dan in het Engels[1].
Dit laat zien dat nieuwe dingen leren – en zeker als daar nieuw gedrag bij hoort – ongemakkelijk kan voelen, omdat je uit je comfortzone stapt. Het is anders dan anders en die spanning van iets nieuws doen kan vreemd aanvoelen.
Ook bij mensen die fanatieker willen sporten kunnen zaken zoals zweet en hijgen ervoor zorgen dat ze zich oncomfortabel voelen. In feite is dat vreemd, want zweten en hijgen horen erbij als je fanatiek gaat sporten. Het is heel normaal, maar toch voelt het ongemakkelijk[2]. Dit komt dan omdat jij jezelf nog niet volledig ziet als iemand die zweet en hijgt om te werken aan je lichaam.
Consistentie en ongemak
Daarnaast ben je ook niet consistent met je eerdere gedrag, wat ook kan zorgen voor een ongemakkelijk gevoel. Mensen hebben namelijk de wens om consistent te zijn[3], om patronen te herhalen. Als jij bewust jezelf gaat veranderen, ben je dus niet meer consistent. Je omgeving kan hierop reageren door te zeggen dat je niet jezelf bent, terwijl jij juist meer jezelf wilt zijn en je jezelf eerder altijd hebt aangepast aan je omgeving in plaats van aan je innerlijke wensen.
Jezelf veranderen kan daarom ook sociale gevolgen hebben en dat kan ook een ongemakkelijk gevoel met zich meebrengen. Daardoor kan het moeilijker zijn om te veranderen, maar vraag jezelf af: wil jij met mensen om blijven gaan die niet het beste met je voorhebben? Tegelijkertijd kan veranderen er ook voor zorgen dat je beter past bij een andere groep mensen, mensen bij wie je altijd al wilde horen.
Ongemak gebruiken als motivatie voor verandering
Aan de andere kant kun je je ook ongemakkelijk voelen door hoe je leven is en dat kan je motiveren om te veranderen. Met name als je niet meer tegen jezelf kunt zeggen dat iets onzin is, maar dat je echt voelt dat er iets mis is en dat het anders moet. Dat is dan het moment waarop je actie onderneemt[4].
Dit ongemakkelijke gevoel wordt ook wel cognitieve dissonantie genoemd, zoals je eerder hebt kunnen lezen. Je kunt je bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen als je een sigaret rookt, omdat je weet dat dit ongezond is. Dit is je innerlijke zelf die een signaal geeft dat er iets in je leven niet klopt en dat jij actie moet ondernemen om het recht te zetten.
Het is belangrijk om het ongemakkelijke gevoel dat iets niet normaal is niet weg te redeneren door tegen jezelf te zeggen dat je gedrag wél normaal is. Hierdoor kunnen hele maatschappijen ontwricht raken [5]. Het is verstandiger om het ongemakkelijke gevoel weg te nemen door er met anderen over te spreken of trainingen te volgen waardoor je zelf veranderingen kunt aanbrengen.
Wil je meer weten over ongemakkelijke gevoelens en jezelf persoonlijk en zakelijk ontwikkelen? Neem contact met me op.
Hartelijke groet,
Petra
[1] https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=3df575b4d5b805e0d983a0e189cb86fd8c64e3d6
[2] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0278-6133.11.4.257
[3] https://www.hbs.edu/ris/Publication%20Files/norton%20monin%20cooper%20hogg%20vicarious%20dissonance_a0bc30c5-9d9e-4b91-b3b2-72ee20f78a9c.pdf
[4] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JCM-07-2017-2279/full/html
[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0167268194900663