Een term die je misschien steeds vaker tegenkomt is epigenetica, maar wat is het eigenlijk en welke rol speelt epigenetica in het dagelijks leven?
Epigenetica betekenis
Epigentica gaat over hoe je gedrag en omgeving veranderingen veroorzaken in de werking van je genen. Deze veranderingen zijn weer terug te veranderen en veranderen je DNA niet. Wat het wel doet is bepalen hoe je lichaam je DNA gebruikt[1].
Je hebt namelijk in al je cellen DNA, maar niet al je cellen zijn hetzelfde. De manier waarop je lichaam de cel leest bepaalt de functie van de cel en hoe het zich ontwikkelt, zoals dat de ene cel hoort bij spieren en de andere cel hoort bij botten of zenuwen.
Een manier waarop je kunt zien dat epigenetica iets is wat kan terugveranderen is met roken. Roken zorgt ervoor dat je minder van een bepaalde stof je in je hebt dan niet rokers, maar als je stopt met roken kan dat stofje zich weer herstellen en krijg je er weer net zoveel van in je lichaam als niet rokers. Soms kan dit al binnen 1 jaar gebeuren.
Fysiek gezien heeft voeding en beweging invloed op hoe je DNA door je lichaam gelezen wordt en dat klinkt nog allemaal heel logisch, maar dat is niet het enige.
Je omgeving en psychosociale factoren hebben ook invloed op hoe je genen gebruikt worden. Sommige ervaringen kunnen je epigenetica zodanig veranderen dat je ze zelfs kan doorgeven aan je kinderen en zelfs aan latere generaties[2].
Epigenetica heeft invloed op je gedrag, gedachten, persoonlijkheid en mentale gezondheid. Vaak is het een gebeurtenis in je jeugd die invloed hebben op hoe je DNA gelezen wordt, maar je omgeving en ervaringen kunnen ook later nog van invloed zijn en dan alsnog je gedrag, gedachten, persoonlijkheid en mentale gezondheid veranderen[3].
En dat biedt kansen.
Epigenetica in jouw voordeel gebruiken
Eigenlijk gaat het erom dat wij zelf onze genen of nieuwe genen aan kunnen zetten of uit kunnen schakelen. Stoppen met roken is bijvoorbeeld een duidelijke stap die je kunt zetten om iets epigenetisch te doen.
Als je zegt dat iets aan je genen ligt, kan je daar nu mee stoppen. Want die genen en wat ze doen kan je beïnvloeden. Door je bewustzijn te veranderen, dus je mindset en waar je dagelijks aan denkt en wat je aandacht pakt, kan je fysieke veranderingen veroorzaken. Je kunt dus de werking die je wel wilt van je lichaam aanzetten en wat je niet wilt kan je uitzetten. Dit kunnen we weer doen door onze mentale kracht en mindset.
Misschien heb je de uitspraak wel eens gehoord “Thoughts become things”, gedachten worden dingen. Nieuwe ervaringen helpen je lichaam om je genen anders te lezen en die nieuwe ervaringen kan je ook eerst bedenken voordat je ze uitvoert.
Vaak kan zo’n gebeurtenis uit je jeugd je blokkeren om bepaalde nieuwe ervaringen uit te proberen, maar gelukkig kan je ook veel doen met visualisaties en dergelijke. Je brein maakt wat dat betreft geen onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie (daarom kan je soms ook onlogische angsten hebben).
Als je die visualisatie voor jezelf zo echt mogelijk maakt, zullen je hersenen zich aanpassen alsof de gebeurtenis al heeft plaatsgevonden.
Wanneer je dit vaak genoeg met succes beoefent en dus voor elkaar krijgt, transformeer je het lichaam. Tegelijkertijd ben je nieuwe genen op nieuwe manieren aan het activeren om epigenetische veranderingen te krijgen. Net alsof je ingebeelde doelen al realiteit zijn.
Dit helpt je om zowel fysiek als mentaal gezonder te zijn, om minder last te hebben van negatieve gedachten en van ongezonde overtuigingen die je door gebeurtenissen in je jeugd hebt gekregen.
Wil je meer weten over het gebruiken van epigenetica in jouw voordeel? Neem vrijblijvend contact met me op.
Bronnen:
[1] https://www.cdc.gov/genomics/disease/epigenetics.htm
[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1037/a0016301
[3] https://press.rebus.community/app/uploads/sites/52/2018/08/Epigenetics-in-Psychology.pdf