Search
Close this search box.

Innate body intelligence: healing yourself by feeling

aangeboren lichaamsintelligentie

Intelligentie gaat over allerlei zaken, zoals inzicht, controle, handelen, lichaam, emotionele intelligentie (EQ), lichaamsintelligentie en leervaardigheid[1]. Hoe bewuster je wordt, hoe beter je bent in deze zaken.

Het lichaam is zeer intelligent. Iedereen heeft een aangeboren lichaamsintelligentie. Ook jij, je kan bijvoorbeeld voelen met je lichaam, je hebt inzicht in je lichaam, je kan het lichaam gebruiken om iets te doen en zeer essentieel: ook om te creëren.

Daarnaast zijn er technieken om je aangeboren lichaamsintelligentie te versterken. Mensen die aan vechtsport doen, hebben vaak veel controle over hun lichaam en kunnen ook goed voelen met hun lichaam. Maar denk ook aan EFT – Emotionally Focused Therapy – ofwel Emotioneel Evenwicht en breintechnieken. Ikzelf gebruik deze en diverse breintechnieken die lichaamsintelligentie versterken in mijn programma’s en consulten.

Er vindt interactie plaats tussen het lichaam en het brein. Het lichaam beïnvloedt namelijk ook je manier van denken[2]. Dit komt doordat het uiteindelijk je lichaam is die je brein allerlei signalen geeft over de wereld, je leven en jezelf. Zo intelligent is het lichaam. Hierdoor kun je ook jezelf aanpassen, door te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft en daar naar te handelen.

Wat is aangeboren lichaamsintelligentie?

We hebben allemaal een bepaalde vorm van lichaamsintelligentie, dat geldt voor alle dieren, dus ook voor mensen. Dit wordt ook wel neurale intelligentie genoemd. Hierbij gaat het om de verbinding tussen het lichaam en het brein. Andere dieren hebben alleen niet allemaal de cognities die mensen hebben, op een aantal dieren na, zoals dolfijnen en bepaalde apen. Deze neurale intelligentie heeft te maken met het zenuwstelsel dat door het hele lichaam gaat.

Dat is iets waarmee je wordt geboren.

Je verdere ontwikkeling van lichaamsbewustzijn en goed kunnen luisteren naar je lichaam ontwikkelt zich tussen je zevende en twaalfde levensjaar[3]. Precies tijdens de periode dat je op school juist leert om heel rationeel te zijn.

Onderzoek laat duidelijk zien dat als jongeren aan bijvoorbeeld taekwondo doen, dit hun lichaamsintelligentie verbetert (bron 3).

Uit het oog verloren lichaamsintelligentie

Allerlei gebeurtenissen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je jouw lichaamsintelligentie uit het oog verliest. Doordat er op school vooral veel aandacht is voor de ratio, en niet voor je gevoelens en luisteren naar je lichaam, speelt daarin zeker een grote rol. Luisteren naar je lichaam en aandacht hebben voor je gevoelens zou eigenlijk een les op school moeten zijn, omdat dit juist zeer belangrijk is. Als het al over gevoelens gaat op school, gaat het vooral over sociale gevoelens en hoe je sociale interactie met andere mensen hebt. Daarnaast leer je dus vooral veel over logisch nadenken, zoals met rekenen, aardrijkskunde, regels met taal en geschiedenis. Gym zou theoretisch gezien een vak kunnen zijn dat goed is voor je lichaamsintelligentie, maar naast het verbeteren van je motoriek, doet het verder weinig voor het verbeteren van je zelfhelend vermogen. Luisteren naar je lichaam krijgt in de gymlessen doorgaans geen aandacht.

Daarnaast kunnen trauma’s en stress het ook lastig voor je maken om naar je lichaam te luisteren en kunnen die je lichaamsintelligentie verstoren[4]. Ook bij chronische ziektes kan de verleiding heel groot zijn om je lichaam dan maar te negeren, want hij blijft dan signalen zenden dat er iets niet goed is. Terwijl als je er goed naar luistert, dit juist heel waardevol kan zijn. Zeker als je reflecteert en je jezelf afvraagt wat je zou kunnen verbeteren aan je levensstijl. Kun je misschien nog wat aanpassen aan je voedings- of bewegingspatroon? Of helpt het om meer positiviteit in je leven aan te brengen? Niet makkelijk, maar wel het proberen waard.

Zelfhelend vermogen door lichaamsintelligentie

Als je je bewust bent van je lichaam en goed kunt voelen hoe het met je gaat, dan zal het zelfhelend vermogen versterkt worden.

Niet alleen taekwondo of een andere vechtsport kan helpen om je lichaamsintelligentie te verbeteren. Mindfulness, meditatie, visualisatie en andere technieken[5] zoals yoga kunnen ervoor zorgen dat jij beter naar je lichaam kunt luisteren. Hiermee kun je invloed uitoefenen op je lichaam en jezelf helen. Stress kun je ermee verminderen, net zoals een hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

Ook mensen bij wie het lichaam niet helemaal goed functioneert,  kunnen voordelen hebben van yoga of de eerder genoemde technieken. Bijvoorbeeld mensen die blind zijn. Je zou denken dat mensen die niet goed kunnen zien het lastig vinden om yoga te beoefenen, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Een casestudie van een blinde jongen laat zien dat yoga ervoor kan zorgen dat hij de realiteit op andere manieren kan ervaren[6], doordat de lichaamsintelligentie voor hem veel belangrijker is dan voor mensen die kunnen zien.

Een goede connectie met je lichaam is belangrijk voor jezelf, je leven, voor je gedachten en om zaken in jezelf en het lichaam te helen en om je connectie met de werkelijkheid te bevorderen. Daarom ga ik in mijn volgende blog iets dieper en je vertellen over De Multifunctionele wet van het Lichaam.

Wil jij jezelf of je binnenste of je leven verbeteren ? Neem vrijblijvend contact met me op.

Hartegroet,

Petra


[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352431621001012

[2] How the Body Shapes the Way We Think: A New View of Intelligence, Door Rolf Pfeifer, Josh Bongard (pag. 2)

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4504915/

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15473333thp3404_5

[5] https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2006/05000/Mind_Body_Intelligence__A_New_Perspective.9.aspx

[6] https://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:ajmr&volume=7&issue=2&article=170

Investering € 3.144,79 Inclusief 21% BTW 

(met Multikorting 

Share this article

Facebook
LinkedIn
Twitter

10 ironclad laws for a success mindset

'MultiLaws', get into your quantum power

Two or four-day high level personal coaching

Quick change to achieve inner peace, (self)confidence and success, in any field! You can do this with the VIP package. These multifunctional laws and brain techniques, help you to strengthen your inner strength and mindset in order to achieve greater success more easily and energetically.

Registration seminar

Seminar: 'MultiLaws': laws for greater success in business and personal life

January 2023 Aruba

Registration seminar

Seminar: 'MultiLaws': laws for greater success in business and personal life

Dec. 11 and 12, 2022 in Malaga, Spain

Registration seminar

Seminar: 'MultiLaws': laws for greater success in business and personal life

September 10 and 11, 2022 in Leiden

Registration seminar

Seminar: 'MultiLaws': laws for greater success in business and personal life

June 11 and 12, 2022 in Leiden

Registration seminar

'THE FUTURE THAT BELONGS TO YOU'

October 2022, Malaga Spain

Registration seminar

'THE FUTURE THAT BELONGS TO YOU'

June 2022 in Eindhoven

Register webinar

Self-direction course with Quantum-Hypnosis-NLP

April 1 and 4, 2022 in Leiden

Registration seminar

'THE FUTURE THAT BELONGS TO YOU'

February 4, 5 and 6, 2022 in Leiden

Register webinar

"Making good intentions come true"

Tuesday, Jan. 11, 2022 from 7:30 to 9:30 p.m.

Register webinar

"Live from quantum rest"

Thursday, Nov. 25, 2021 from 7:30 to 9:30 p.m.

Register webinar

"The healthy slim lifestyle"

Tuesday, Dec. 14, 2021 from 7:30 to 9:30 p.m.